windows dator
Under fjolåret återhämtade sig pc-marknaden från de senaste årens nedgång – men under första kvartalet bröts den utvecklingen och nu pekar kurvorna åter brant neråt, konstaterar analysföretaget Canalys. Den globala pc-marknaden, om man inkluderar surfplattor, föll sju procent under första kvartalet uppger analysföretaget i sin rapport över perioden.

– Leverantörerna brottas med fluktuationer i växelkurserna, vilket gör det svårare att planera finansiellt och dessutom tvingar fram prishöjningar, säger Tim Coulling, analytiker på Canalys i en kommentar.

Läs mer: Fortsatt tufft för plattorna

Dessutom är köparsidan försiktig med investeringar nu, i väntan på Microsofts nya operativsystem Windows 10, menar Tim Coulling. Detta innebär också att minskningen väntas hålla i sig under andra kvartalet.

I Canalys mätningar ingår alltså surfplattorna i pc-försäljningen. Försäljningsminskningen på sju procent innebär en totalförsäljning på 115,7 miljoner enheter globalt.

På leverantörssidan behåller Apple förstaplatsen trots en minskning på 16 procent i de totala pc-leveranserna. Lenovo och HP lägger beslag på andra- och tredjeplatsen, med Samsung och Dell närmast därefter.

Om man ser till de olika kategorierna så föll stationära pc med 13 procent. Bärbara föll med fyra procent. Försäljningen av surfplattor föll med nio procent.