tangentbord moln
Det är dags för företagen att greppa konsekvenserna av att köpa molntjänster. Få har i dag ett riktigt grepp om hur de går till att förflytta sig mellan olika leverantörer när de väl kommit dit och det saknas alternativa planer för hur det ska gå till.

– Nu pratar vi mycket om att flytta in i molnet men vi har inte tränat så mycket på att flytta inom molnet. Att förstå det bättre är ett jobb som är kvar för it-avdelningarna, säger Postnords cio Joss Delissen.

Just nu arbetar han för fullt med två stora upphandlingar och även om Postnords strategi är att först se om det finns några molnlösningar så gäller det att veta vad man gör.

Läs mer: Googles superdatabas blir tillgänglig som molntjänst

– Vi lever i en kommersiell värld där alla vill tjäna pengar och behålla kunden på lång sikt – även it-leverantörerna. Då gäller det som cio att tänka igenom segmentering och se till att behålla möjligheter att byta och förbättra, säger han.

– Nu är vi på väg in i molnet med några bra lösningar. Men vi på Postnord är långt ifrån att ha gått över till molntjänster helt och hållet, delvis av just den anledningen.

Det räcker med att fundera på hur det skulle kännas som privatperson om Google plötsligt deklarerade att Gmail ska kosta fem dollar i månaden.

– Det skulle ju vara jättejobbigt att byta. Om vi tänker en parallell situation för företag så kan man tänka sig framtida bekymmer om man inte kan flytta tillräckligt lätt.

Tidigare har det talats om molnmäklare som just ska hjälpa till med sådana här frågor. Är det en del av er upphandling?

– Ja, vi hoppas att vi kan hitta det i det partnerlandskap som vi bygger. Det är en del av det.

Läs mer: Outsourcing-kontrakt i miljardklassen ska ta Posten in i framtiden

Analytikern Tiny Haynes på Gartner håller med om att det är dags att ta ett helhetsgrepp om sina molntjänster och skapa strategier för det.

– Många har bytt till molnplattformar väldigt snabbt och flyttat infrastruktur utan att det gjorts särskilt planerat eller strategiskt, säger han.

Orsaken är helt enkelt det som kallas skugg-it – att verksamheten rundar it-avdelningen och skaffar molntjänster på egen hand. Men medan det bara tar några minuter att skaffa en molntjänst är det långt ifrån lika enkelt att byta den mot en tjänst hos en annan leverantör.

Tiny Haynes jämför det med att migrera ett datacenter.

– Jag tycker man ska se det så. Det handlar om att flytta gigabyte, terabyte och pentabyte och då måste plattformarna konfigureras om. Det är inte så enkelt som att bara stänga av – ditt data ligger fortfarande kvar därute, säger han.

Många företag inser nu att det krävs mer genomgripande strategier och backupplaner.

– Och då måste den första frågan alltid vara – hur många molntjänster använder vi redan, säger Tiny Haynes.

Svårigheten är att de affärsprocesser som finns ute i företagen inte synkar med hur molntjänsterna är upplagda. Medan det kan ta några minuter att få tillgång till en server kan det ta två veckor att få fram en inköpsorder konstaterar han.

– Det ska till ett beslut och en upphandling och så vidare. Processen är inte byggd för den hastighet som finns när det gäller molntjänster. Så när man gör sin strategi måste man också fundera på hur affären ska ändras för att dra nytta av de olika molnplattformarna.