Microsoft genomförde nyligen ett namnbyte på kommunikationstjänsten Lync som numera går under namnet Skype for Business. Detta fick påverkan på en hel kedja av produkter och slutanvändare som i en del fall knappast ens vet att kommunikationssystemet bygger på Microsofts plattform.

Skrapar man lite under ytan hos Microsofts kunder visar det sig att man i många fall använder ompaketerade produkter under en lång rad olika varumärken. Bland pionjärerna som utvecklar produkter kring Lync var Competella vars kund Gunnebo för fem år sedan fick stor uppmärksamhet när man ersatte alla bakelitlurar med ip-telefoni.

Bland de större aktörerna på området märks molntjänstföretaget Interoute som har ett tjugotal företagskunder i Sverige som använder den Skypebaserade tjänsten One Bridge. Nu meddelar Interoute att man tillsammans med Clarity Consulting rullar ut en växeltjänst för kontaktcenter, Clarity Connect, på den svenska marknaden och även här är det Skype på klientsidan.

Tend for Skype på smartphone
Relevos telefonitjänst Tendfor bygger på Skype for business
Ytterligare ett företag som utvecklar tjänster kring Skype for business är svenska Relevo vars telefonitjänst går under namnet Tendfor. Namnbytet från Lync till Skype har innburit att även Relevo fått göra en del ändringar i produkten, berättar företagets utvecklingschef Mårten Ekblad.

– Det vi gjort nu är att funktionsverifiera Tendfor mot nya Skype for Business Server. Vi hade ju ett skapligt hum om vad som komma skulle och de åtgärder i arkitekturen som vi vidtagit för att göra produkten framtidssäker visade sig tillräckliga den här gången.

Mårten Ekblad berättar att man har haft en enklare variant av produkten installerad hos en svensk myndighet sedan drygt ett år tillbaka, men nu är på gång med en version som har fler funktioner, däribland en telefonist-applikation och talad hänvisning.

Dessvärre får han inte avslöja vilken myndighet det gäller.

– Det ligger bland annat säkerhetsaspekter bakom det eftersom det rör sig om en central funktion.

Läs mer:
Microsofts kunder fick Lync utbytt mot Skype - blev inte informerade
Säg hejdå till Lync, nu börjar Skype for Business rullas ut
Office 2016 och nya Skype klara för test

Fakta

Microsofts Lync-kunder har tidigare klagat över bristande stöd för externa telefonikopplingar och andra funktioner som normalt finns i telefonväxlar. Det har inneburit en uppsjö av kringtjänster som levererats från tredje part.

Exempel på tjänster kring Skype for Business med telefonist och contact center: Competella, Enghouse – Trio, Tendfor och Telias Callguide.

Enligt analysföretaget Gartner har marknadsandelen för Lync/Skype fördubblats under det senaste året.