(CS/Amsterdam) Michael Shaulov, som var vd på och en av grundarna av säkerhetsföretaget Lacoon, berättar att företaget 2011 började med att på, uppdrag av det israeliska försvaret och polisen, knäcka mobiltelefontrafik.

– Så visst är det korrekt att beskriva det som att vi bytte sida. Nu har vi utvecklat en teknik för att skydda mobiltrafiken mot intrång, säger Michael Shaulov.
Michael Shaulov
Det var flera faktorer som bidrog till det. För det första var reglerna för export av tekniken för avlyssning mycket otydliga och för det andra upptäcktes de första exemplen på elak kod för mobiler vid den här tiden. Efter köpet ingår Lacoons produkt i Check Points produkt Capsule på nivån att skydda klienten. Användarna, ofta stora företag, laddar ned en applikation som skyddar klienten. Capsule har flera nivåer för skydd av mobilen – allt från filer, nätverk till applikationer och klienter.

Numera ingår de 40 anställda i Lacoon i Check Points utvecklingsavdelning och Michael Shaulov är chef för mobila produkter. Egentligen fanns funderingar på att utveckla teknik för att skydda mobiler med redan när Lacoon grundades.

– Men då såg vi ingen marknad för en sådan produkt. Ingen brydde sig ju om att skydda mobilerna.

En studie som Lacoon gjorde före köpet visar att det är illa ställt även i dag. Studien visar 50 procent av företagen har åtminstone en mobil som är infekterad i sitt nätverk.

– Det finns alltså problem, men man gör ytterst lite åt det. Folk tycks vänta tills taket rasar in.

Han ser också en marknad för Capsule, eller något liknande, för att skydda alla smarta tv-apparater, som nu börjar kopplas upp.

När ett litet snilleföretag köps upp av ett större uppstår alltid frågan om det inte hade varit bättre att utvecklas på egen hand?

– Visst, du kan börja investera i en egen sälj- och marknadsorganisation, men vi hade inte kunnat växa snabbt nog på egen hand. Det kan vi i dag som en del av Check Point, säger Michael Shaulov.

Läs mer:
De har metoden för att upptäcka elak kod redan på hårdvarunivån
Så undviker du wifi-attacker

Fakta

Lacoon grundades 2011 av säkerhetsexperter från både mobil- och försvarsindustrin. Namnet kommer från den trojanska präst i den grekiska mytologin som varnade trojanerna för att ta in grekernas häst i Troja - Laocoön.