För ett drygt år sedan introducerade Microsoft tjänsten Expressroute med snabb direktkoppling till Azure. Nu i dagarna lanserar Telia denna tjänst under namnet Cloud Connect där man erbjuder företagskunder en snabb och säker kommunikationsväg via egna nät till molnplattformen Azure.

Med Cloud Connect slipper kunderna skicka trafiken via publika internet och får i stället en direktlina mellan datahallarna och Azure. Tjänsten är dock inte exklusiv för Telia.

– Det finns andra operatörer som också kan leverera i Sverige, exempelvis Verizon och BT, säger Anders Wendt, affärsområdesansvarig för molntjänster hos Microsoft.

Även City Network i Karlskrona är inne på samma linje med en ny tjänst kallad City Connect för infrastrukturtjänsten City Cloud och City Networks datacenter runt om i världen. Dessutom utlovar företaget en snabb internetaccess via City Networks egna våglängdsnät.

Företagets vd Johan Christenson betonar att man inte bara får en snabbare och mer stabil uppkoppling utan även en tryggare.
Johan Christenson
Johan Christenson, vd City Network.
– Med den här modellen får man helt andra möjligheter än förut att skydda sig mot överbelastningsattacker eftersom man får extremt stor kapacitet och bättre filtreringsmöjligheter i trafiken både till kontor och datahallar.

Ytterligare en aktör som ligger i startgroparna med liknande tjänster är Interoute som har tillgång till 60 000 kilometer av upplyst fiber och tolv datacenter varav fyra finns i Sverige.

Företagets Sverigechef Fredrik Fagerlund säger att man i slutet på maj kommer att lansera tjänsten Multicloud i hela Europa.

Läs mer:
Openstack gör City Networks moln superflexibelt
Bilia inför gräddfil till Azure när Expressroute lanseras i Sverige