Kabel i port
I fjol stod botnäten för 45 procent av trafiken till Distil Networks kundsajter. I år ligger siffran på 59 procent.

– Majoriteten av botnättrafiken kom från godartade botnät, säger Distils vd Rami Essaid, till tidningen CSO Online.

En stor del av den godartade trafiken kommer från sökmotorer och sociala medier, uppger han.

– Dessa är förenliga med de robots.txt-filer som webbadministratörer använder för att instruera botnät vad de ska göra för att ge värde till de sajter de besöker, säger Rami Essaid.

Ett skäl till ökningen är att Microsofts sökmotor Bing använder allt mer indexering, vilket även gäller nya sökmotorer. Goda botnät stod för 36 procent av trafiken, en ökning från 21 procent i fjol. Elakartade botnät stod för 23 procent av trafiken i år, en minskning från 24 procent i fjol. De senare definieras som sådana som inte respekterar robots.txt-filer och som inte ger något värde till sajterna de besöker.

Den vanligaste typen är sådana som letar efter data på sajter, exempelvis från konkurrenter som vill ha prisinformation. Sedan finns det elakartade botnät som letar efter sårbarheter. Minsta kategorin, som står för 10 procent, är sådana som används för bedrägerier, loginförsök och för att skicka spam. Totalt uppgick antalet botnätinteraktioner till 23 miljarder, visar undersökningen.

Botnättrafiken till och från mobila enheter ökar också. I fjol kom 6 procent av botnättrafiken från mobilt, att jämföra med 1 procent år 2013.
Amazons molnplattform leder botnätligan. Dit kommer trafik från 15 procent från alla botnät, en ökning från 9 procent i fjol. Samtidigt är 70 procent av trafiken från Amazon.com relaterad till botnät och stod för 3 procent av alla botnätinteraktioner.

Läs mer:
Massiva säkerhetsproblem på toppsajter avslöjade
Sajter du besöker dagligen utnyttjas av kriminella botnät