datahall
Enaco har lång erfarenhet av att bygga datahallar runt om i Sverige. Foto: Enaco.
Enaco har under åren fått en del uppmärksamhet för sina högsäkerhetshallar djupt nere i urbergen men nu genomförs en breddning av verksamheten.
Företagets vd Magnus Angermund säger att man har cirka 900 kunder inom service och ofta får frågor kring helhetsåtaganden.

– Vi ser en trend mot att datahallens funktion blir allt viktigare och allt mer kritisk för verksamheten eftersom det blir mer tekniskt avancerat att säkerställa alla funktioner. Därför känns det som att tiden är mogen för oss att även börja erbjuda driftstjänster, säger Magnus Angermund.

En av de fördelar som han vill lyfta fram med den nya satsningen är att ägaren kan fokusera på sin kärnverksamhet och samtidigt vila tryggt i händerna på experter som säkrar datorhallsdriften och allt som hör till.
Först ut att anlita Enaco för en helhetslösning, med både byggnation och drift, är Region Skåne där Enaco nu inlett arbetet med att genomföra uppgraderingar av serverhallarna.

Magnus Angermund betonar att de nya tjänsterna kring outsourcad drift inte innebär ansvar för serverhantering och liknande.

– Däremot är vi ju väldigt fokuserare på sådant som el, kyla och ventilation som alla är områden där det ställs extremt stora krav på tillgänglighet, säger Magnus Angermund.

Den breddade verksamheten till trots räknar han inte med att företaget behöver förstärka personalstyrkan särskilt mycket. Det är en bedömning som delas av Mats Nilsson Hahne, marknadschef hos den betydligt större aktören Interxion.

– Jag skulle säga att gå över från att bygga datahallar till att drifta är ett ganska stort steg. Det är en annan typ av åtagande att drifta en miljö med de förväntningar och krav som följer än att bygga och överlämna den. Däremot kan inte drift av datacenter sägas vara särskilt personalintensiva jämfört med en mängd andra verksamheter.

Bland de svenska datahallsbyggarna hör Coromatic till de stora och företagets vd Anders Tollsten berättar att man under senare tid sett en tydlig trend där företag i allt större utsträckning flyttar från egna datahallar till molntjänster vilket även ställer större krav på de traditionella datahallsbyggarna.

– För några år sedan var stora datahallar en viktig funktion internt på företagen. Men i den allt mer komplexa värld vi lever i, där allt mer flyttas från den egna fysiska byggnaden och ut i molnet, har fokus flyttats från företagens egna datahallar till att i stället säkerställa att strömförsörjning och nätverksuppkoppling alltid fungerar.

Läs mer:
Här är datahallen där servrarna förvaras i kylskåp
Han är ny vd på Enaco

Fakta

Enaco är ett företag med lite snåriga anor och har ett bagage med mängder av namnbyten. Sedan starten på 70-talet har verksamheten gått under namn som Wermlands Gruvcenter, Aurex, Enacab och Tite.
Enaco grundades 1977 och ägs i dag av investmentföretaget Mannerheim Industrier.

Företaget har 76 anställda fördelade på kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.