IBM:s molnlagringsburk

Under de två år som gått sedan IBM förvärvade Softlayer har den forne hårdvarugiganten hunnit göra sig av med hela divisionen för standardservrar (x86) och talar nu mycket mer om molntjänster än om stordatorer och andra hårda komponenter.

Nu i dagarna lanseras Cloud Openstack Services som ska göra det möjligt för kunderna att köra Openstackbaserade molntjänster både på interna servrar och i IBM:s tjänster som bygger på Softlayer. Openstack är det öppen källkods-baserade navet mellan olika typer av molntjänster och något av en standard som även omfamnats av företag som HP, Red Hat och Oracle.

IBM har varit lite sena med att bygga in stöd för Openstack i Softlayer men nu ska det bli lättare för användarna att flytta sina tjänster mellan de olika plattformarna, något som även företagets partner måste anpassa tjänsterna för.

Jimi Inge, TietoJimi Inge, som är molnansvarig på Tietos svenska verksamhet, berättar att han är precis hemkommen från IBM:s konferens Edge i Las Vegas där han fått god insyn i IBM:s planer.

– Jag medverkade i ett par paneldebatter runt hybridmoln och fick positiva reaktioner på vad vi gör inom branschspecifika moln och speciellt omkring hur vi lyckats säkra våra lösningar enligt pci dss där Sverige ligger långt framme.

Här handlar det alltså om säkra betalsystem där Tieto använder sig av test- och utvecklingsservrar som ligger på Softlayer.

– I dag har vi aktiva diskussioner med IBM om hur vi kan integrera våra molntjänster med Softlayer för att kunna erbjuda våra kunder blandade molnlösningar.

Jimi Inge säger att Tieto ännu inte har någon aktiv lösning på plats kring tjänster som bygger på Softlayer men att samarbetet med IBM varit oerhört fruktsamt och lett till en fördubbling av intäkterna var åttonde månad med två nya kunder kring molntjänster varje vecka.

Läs mer:
Så ska IBM möta hotet från Amazon
Så vill han bygga Tietos branschmoln

Fakta

Tieto har byggt en molntjänstplattform kring IBM Power S824 och IBM Power 740 Express-server med IBM Storwize V7000 Gen2 för lagring där 30 procent består av snabba flashenheter. 
På mjukvarusidan används IBM Cloud Manager med Openstack.