Efter ett SAP-event i Berlin för många år sedan, där företagets grundare och vd Hasso Plattner var särdeles vresig och butter, skrev jag en krönika på temat att det här nog var sista gången han stod på scen för att representera företaget. Så blev det inte. Betydligt mer korrekt är att det här är min sista krönika i Computer Sweden. Då passar det särskilt bra med en krönika som är positiv och optimistisk. Det givna ämnet är då SAP och vad företaget just nu har lagt grunden till.

Håkan Ogelid
Håkan Ogelid.
Det visade sig att påståendet om Plattners försvinnande inte var helt uppåt väggarna. För nästan tio år sedan försvann han till ett forskningsinstitut i Potsdam utanför Berlin för att tillsammans med en utvald grupp doktorander försöka sig på att ta fram framtidens affärssystem. Plattner insåg att R3-systemet kommit till vägs ände. Bland de första kraven som forskarna specificerade var att data måste kunna behandlas och presenteras i realtid. Både analys och transaktionshantering ska ske i internminnet. Gränssnittet måste också bli betydligt mer flexibelt.

Fem år senare presenterade Plattner kravlistan för SAP:s företagsledning och berättade samtidigt att inget i det existerande systemet gick att använda för att uppnå kraven. Allt måste skrivasom och dessutom måste SAP utveckla en egen minnesdatabas. En besk medicin för en leverantör som tidigare varit i det närmaste agnostiker i synen på databashanterare.

Hur som helst gick företagsledningen på Plattners linje och i dag är grunden lagd. Systemet är helt nyprogrammerat och körs på den egenutvecklade minnesdatabasen Hana. Namnet är S4 Hana och det finns mycket att säga om det nya affärssystemet. Först att det närmast är en bragd att skriva om allt från grunden och att det enligt uppgift bara är en tiondel så stort. Det nya användargränssnittet, Fiori, tar ned antal bildskärmar betydligt från de omkring 400 000 som finns i dag. Med Fiori kan användaren i princip utveckla egna användargränssnitt efter tycke och smak. Allt toppas med att det går så ofantligt mycket snabbare.

SAP kommer att stöta på patrull från alla möjliga håll. Det här är en verklig utmaning för en stockkonservativ värld, inte minst bland dagens SAP-användare, men dagens SAP-ansvariga ute på företag är på väg att sopas bort. Det sker inte minst genom att det hela körs som molntjänster. Den controller eller säljchef som upplevt realtidshantering av företagets information vill aldrig gå tillbaka till dagens titt i backspegeln. Dessutom blir ju BI en integrerad del i affärssystemet, som nu kommer att byggas på med funktionalitet för alla processer i verksamheten.

Faktum är att SAP genom den här lanseringen lägger hela sin affär som insats och aktiemarknaden tycks lita på att företaget lyckas. Aktiens värde är den högsta på fem år och ett P/E-tal på 26 är högre än vad de flesta noterade it-leverantörer har. Förmodligen är det inte bara dagens SAP-fanjunkare ute i företag som känner sig hotade, utan också de många konsulterna. SAP:s nya linje kommer säkert att motarbetas initialt av de egna konsulterna. Men det finns en riktigt bra säljpitch för SAP att ta till. Dagens kunder betalar säkert betydandebelopp till Oracle för driften. Den som går över till S4 för Hana betalar nämligen samma pris, men får databasen på köpet. Nu återstår att se hur konkurrenterna ska agera. Upplagt för ett drama alltså.

Läs mer: 
SAP:s grundare Hasso Plattner: ”Konkurrenterna följer efter oss som en skock ankungar”
Gåtan Google