Eva Melin
Eva Melin.
I tisdagens Kalla Fakta på TV4 avtäcktes smutsig byk i it-branschen. Fram tornade fruktansvärda arbetsförhållanden i den extremt snabbt växande industristaden Shenzhen i Kina. Och köparen? Ja, högst upp i näringskedjan var Stockholms läns landsting. Ett av landets största landsting, som står för en betydande del av landstingens gemensamma årliga inköpssumma på 120 miljarder kronor.

SLL:s upphandlingar ska styras av en obligatorisk uppförandekod, som ska säkra sjyssta villkor hos leverantören och alla dess underleverantörer. Men som i alla offentliga upphandlingar är det svårt att komma undan att prislappen i slutändan fäller avgörandet, och trots att den danska organisationen Danwatch släppt en graverande rapport om förhållandena hos tillverkaren Dell och dess underleverantörer var detta datorerna man valde.

Det är ingen överraskning för någon av oss. Om man blundar och försöker se det kinesiska fabriksgolvet framför sig är det ingen vacker syn. Vi vet hur det går till, men vi väljer att inte se det. Förutom de horribla arbetsförhållandena i produktionsländerna vet vi dessutom att många av de komponenter i elektroniken vi omger oss med innehåller metaller vars brytning underblåser både konflikter och extrem miljöförstöring i bland annat i Kongo-Kinshasa. Den här gången var det Dell som hängdes ut, men det är knappast enbart deras tillverkning som ser ut så här.

Men vad är alternativet? Vilken leverantör ska upphandlingscheferna vända sig till och hur ska upphandlingarna utformas för att inte prislappen ska överskugga alla andra faktorer i valet av underleverantörer och produktionsförhållanden? It-branschen ligger hopplöst långt efter andra branscher som vi konsumenter har haft skarpare blick på i många år, som klädbranschen och matindustrin.

Förhoppningsvis är Kalla Faktas avslöjande startskottet på en bredare granskning. Det finns inga lätta lösningar på den här frågan, men första steget är att få oss konsumenter och köpare, vi som varje dag använder de här produkterna, att inse och ta till oss hur de egentligen är tillverkade. Först då blir det lönsamt för leverantörerna att ta fram en rättvisemärkt dator.

Dessutom ...
... ska det bli intressant att se om Agresso kan få reell konkurrens i Ekonomistyrningsverkets nästa upphandling.