Dollar
Foto: Milad Mosapoor (CC)
Det har varit hög aktivitet på förvärvsfronten i it-branschen det senaste året – men kanske kommer nu ett tecken på att den här viljan börjar avta.

Åtminstone har aktiviteten inom förvärv och fusioner i den amerikanska it-sektorn minskat under första kvartalet i år. Detta enligt en färsk rapport från konsultbolaget PWC som CNBC tagit del av. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Under första kvartalet sjönk det totala värdet av teknikförvärv och fusioner i USA till 22,3 miljarder dollar, vilket är en nedgång med 20 procent.

Det genomsnittliga värdet för en affär sjönk samtidigt med 27 procent till 305 miljoner dollar. Det här beror bland annat på att det varit färre riktigt stora affärer (det vill säga affärer värda över en miljard dollar).

Även antalet börsintroduktioner i den amerikanska it-sektorn har minskat. Fem stycken skedde under första kvartalet. Motsvarande period förra året var det tretton. Den här nedgången kan vara ett resultat av konkurrensen med en växande privatmarknad, där bolag kan ta in stora summor kapital, nu när värderingarna är höga, uppger PWC i rapporten.

Läs mer:
Glädjesiffror för konsultbolagen - tacka uppkopplade bilar för det
”Svenska it-branschen fylls på underifrån”