I onsdags blev svenska Microsofts teknikchef Daniel Akenine utsedd till Iasa Fellow, på konferensen Iasa World Summit i Stockholm. Iasa är den internationella organisationen för it-arkitekter. Daniel Akenine är ordförande för den svenska avdelningen.

– Det var en överraskning att jag fick utmärkelsen. Jag blev väldigt förvånad, säger Daniel Akenine.

I motiveringen till utmärkelsen nämns dels Akenines arbete med att fastställa roller för it-arkitekter och ”Boken om IT-arkitektur” som han varit drivande i att få fram.

– Arkitektrollerna används i dag av ungefär hälften av de stora svenska företagen, berättar Daniel Akenine.

Men det måste väl ha legat något mer bakom?

– En person sade för många år sedan till mig att det ofta är det man gör på lång sikt som spelar roll. Jag har arbetat målmedvetet med it-arkitektur i tio års tid, så det är väl en belöning för envishet, säger den blygsamme Akenine efter att CS fått lov att dra en motivering ur honom.

Daniel Akenine
Microsofts Daniel Akenine tror att han blivit prisad av it-arkitektföreningen Iasa för sin envishet i arbetet med it-arkitektur. Foto: Kristina Sahlén

Titeln Fellow innebär förutom äran, och en liten staty, främst att Akenine ingår i en grupp med rådgivare till Isas globala styrelse.

Förutom arbetet i Iasa är Akenine också verksam i Isos internationella expertgrupp för molnstandarder, bland många andra engagemang.

Hur går sådana här uppdrag ihop med det dagliga arbetet på Microsoft?

– Engagemanget i Iasa ligger parallellt med mitt arbete på Microsoft, medan uppdraget i Iso mer är en del av mitt jobb.

Finns det tillfällen då det blir konflikter mellan engagemanget i Iasa och arbetet på Microsoft?

– Jag har inte upplevt några målkonflikter.

Han påpekar dock att uppgifterna är lite olika till sin karaktär, att verksamheten i Iasa är mer verksamhetsnära än arbetet på Microsoft.

Fakta

Bland de 14 personer som fått utmärkelsen Iasa Fellow innan Daniel Akenine märks berömdheter som Grady Booch på IBM och Len Bass på universitetet Carnegie Mellon.