Sony Mobile
Det var i början av mars som Sony Mobile gick ut med ett varsel som innebar att runt 1 000 personer, inklusive konsulter, skulle tvingas lämna mobiltillverkaren.

I förmiddags skrev de fackliga organisationerna och företagsledningen på pappren, skriver den skånska affärssajten 8till5. Nu står det klart att 575 anställda och ungefär 400 konsulter drabbas.

Läs mer
Redan huggsexa om varslade ingenjörer 
Facket efter Sony-varslet: ”Fånga upp kompetensen”
1000 varslas på Sony i Lund

Fram till nu har Sony Mobile haft ungefär 2 000 medarbetare i Lund som primärt sysslat med mjukvaruutveckling. Neddragningen innebär alltså en ganska exakt halvering av personalstyrkan.

Nu står det klart att 575 anställda och ungefär 400 konsulter drabbas av Sony Mobiles varsel

– Vi har nått en överenskommelse om hur organisationen och bemanningen ska se ut och hur många anställda och konsulter som berörs av neddragningen, säger Kajsa Petersson, kommunikationschef på Sony Mobile i Lund till 8till5.

– I stort sett alla avdelningar och funktioner berörs, vi vill inte kommentera det i detalj, men det är inte bara en kompetensgrupp som berörs utan det slår brett.

Under dagen har de anställda informerats om vilka som berörs, skriver 8till5.

Sony Mobiles varsel var det första i en serie neddragningar och nedläggningar som drabbat den svenska telekombranschen i vår. Samma vecka gick Ericsson ut och varslade 2200 anställda. Dessutom ska Ericsson dra ner konsultstyrkan med 850 konsulter.

Även kanadensiska mobiltillverkaren Blackberry har under våren meddelat att de lägger ner sin Sverigeverksamhet - vilket drabbar drygt 90 anställda i Malmö och Göteborg där företaget haft verksamhet.