Henrik Wirén
Henrik Wirén ansvarar för Snow Softwares nya mobildivision. Foto: Joel Åsblom.

Allt fler företag har infört system som gör det möjligt för de anställda att inte bara läsa sin e-post på mobilen utan även komma åt en lång rad bakomliggande funktioner med kopplingar till affärssystem. Samtidigt innebär detta ett ökat behov av att de mekanismer som man har för licenshantering även omfattar mobila enheter.

Det är långt ifrån fallet i dag, något som svenska Snow Software har insett. Företaget är specialiserat på just licenshantering och tidigare i år förvärvade man The Institution, ett bolag är verksamt inom området för administration av mobiltelefoner. 

Traditionellt har aktörer inom system för mobiladministration stirrat sig blinda på säkerhetsfrågorna

Svenska The Institutions tidigare vd Henrik Wirén ansvarar nu för Snows nya mobildivision som ligger i slutfasen för att omvandla mobilhanteringsprodukten Revival till Snow Device Manager. Bland de fördelar han lyfter fram med att gifta ihop mobiladministration med licenshantering är att kunderna ska få möjlighet att hålla koll på hur apparna används.

Läs mer: Mobilhantering bakas in i Office 365 – tilltaget hotar hela mdm-branschen

Som exempel på hur fel det kan gå berättar Henrik Wirén om ett företag som skulle göra det enklare att hålla användaruppgifter uppdaterade och därför lagt in en koppling från en mobilapp till ett affärssystem. Följden blev att de fick betala 16 miljoner extra i licenskostnader eftersom många fler anställda plötsligt räknades som användare av den här specifika funktionen i affärssystemet. Detta kallas för indirekt användande och är en licensform som allt fler programleverantörer använder sig av.

– Traditionellt har aktörer inom system för mobiladministration stirrat sig blinda på säkerhetsfrågorna och helt missat sådant som rör hur användarna använder sina appar och framför allt vilka licenser som krävs, säger Henrik Wirén.

Ytterligare ett exempel på detta är förinstallerade appar som används på ett felaktigt sätt. Det kan exempelvis gälla Office Mobile som Microsoft skickar med alla sina telefoner (de som tidigare hette Nokia). Lite finstilt i licensavtalet står det att programpaketet bara är gratis för personligt bruk medan företag måste betala för Office 365.

– Så det kan lätt leda till juridiska tvister när anställda börjar använda Office Mobile på tjänstetelefonen och det är inte helt självklart att användningen är för personligt bruk eller enbart för arbetet.

Här anser sig Henrik Wirén kunna göra en viktig insats när hans skötebarn Revival nu ska spela en ny roll hos en aktör som är specialiserad på just licenshantering.

– Det innebär nämligen att vi kan ta ett brett grepp på allt som rör innehållshantering på mobiler och surfplattor där man inte bara kan kontrollera hur apparna används utan även strypa funktioner och tjänster för att sänka licenskostnaderna.

Fakta

Snow arbetar med licensoptimering (software asset management) och under de senaste sex åren har företaget vuxit med 60 procent varje år. Företaget har nu drygt 300 anställda i 17 länder.
I våras förvärvades svenska The Institution, verksamt inom mobiladministration med 19 anställda, och nu senast Igap Technology som utvecklar en intern beställningsportal för hur man hanterar it-tjänster.