Ett vanligt upplägg för utvecklingsprojekt är att outsourca programmeringsarbetet, men behålla projektledningen på det egna företaget. Nu lyfter den amerikanska tidningen CIO fram möjligheten att även outsourca projektledningen, och för större företag att outsourca hela projektledningskontor.

Bland anledningar att outsourca projektledning märks svårigheter med att rekrytera erfaren personal med rätt kompetens, och även att rekrytera projektledare överhuvudtaget. Och om man hittar rätt folk kanske inte budgetläget tillåter att anställa dem, medan det kan finnas pengar för punktinsatser för projektledning.

I bästa fall kan outsourcad projektledning bli billigare än intern. Dessutom kan man hoppas på att externa projektledare är mer objektiva i sina bedömningar, eftersom de inte är fast i internpolitik på företaget. Eftersom de har klart avgränsade uppdrag hos en kund borde de också kunna fokusera bättre på de projekt som de är satta att styra. Det kan dessutom handla om tillfälliga behov av speciella kompetenser, vilket gör det ännu mindre lockande att anställa en projektledare.

Läs mer: Utveckla inte mer än du vet att du behöver – utom för arkitektur och spel 

Men svenska experter på projektledning slår bakut vid tanken.

– En stor risk med outsourcad projektledning är att man kan få produktägare, projektledare och utvecklingsteam på olika ställen. Dessutom blir det svårt med domänkunskap. Jag har svårt att se att det ska bli bättre, det kan nog som bäst bli lika bra, säger Niclas Nilsson, vd och utvecklingscoach på Fooheads.

Henrik Kniberg som är förbättringscoach inom agila metoder och Lean på konsultföretaget Crisp är också negativ:

– Varför lägger man inte ut hela företaget? Jag har inte sett någon som outsourcat projektledning hittills, säger Henrik Kniberg.

Han påpekar liksom Niclas Nilsson att det finns en risk att projektdeltagare blir för utspridda.

Ola Berg som är lärare inom lean och agila metoder på Informator går ett steg längre i sin kritik:

– Jag tycker det låter jättekonstigt med outsourcad projektledning. Dessutom finns det problem med att arbeta i projekt i sig. Man samlar ihop förändringar och försöker genomföra dem tillsammans. Om det finns ett värde i en förändring borde man genomföra den omgående.

Läs mer: Behöver du som är utvecklare bry dig om internet of things? Absolut!

Han tycker inte att outsourcad projektledning innebär man försöker förbättra sin projekthantering.

– Man försöker inte lösa att man är dålig på projekt genom att bli bättre på projekt, utan genom att göra sig av med problemet, säger Ola Berg.

Petri Koski
Petri Koski, projektledare på Yooba. Foto: Lars Danielsson
Projektledaren Petri Koski att outsourcad projektledning inte är ett alternativ för hans arbetsgivare Yooba som driver en webbtjänst för mobilt säljstöd. Men han lämnar en liten öppning:

– Det skulle inte fungera, vi behöver ha den kontrollen här. Vi är i fasen att vi håller på att paketera vårt erbjudande vad gäller funktionalitet, vi har en ständig dialog med kunder om det mesta vi gör. Det kanske kan fungera att outsourca projektledning när man har något att förvalta.

Fakta

  • Det finns en risk för att externa projektledare motarbetas av personer på kundföretaget.
  • Externa projektledare kan sakna förståelse för affärsmål och processer på kundföretaget.
  • Externa projektledare kan sakna det engagemang som kommer av att man är anställd på ett företag. De påverkas helt enkelt inte av hur ett projekt inverkar på ett företag.