Erik Hofslagare frmför Swedbank-skylt
Erik Hofslagare är kritisk till säkerhetarbetet hos Swedbank.
December 2014: Ett it-haveri drabbar Swedbank i samband med ett underhållsarbete.

Mars 2015: Swedbanks internetbank, mobilbank och kortbetalningar ligger nere efter en misslyckad nätverksuppdatering.

Juni 2015: Ett omfattande systemhaveri. Ett flertal av bankens tjänster går inte att nå.

I veckan drabbades alltså Swedbank av ännu ett haveri i samband med att en uppdatering rullades ut. ”Detta ska egentigen inte hända”, konstaterar bankens presskontakt Claes Warrén.

Nu har det alltså hänt tre gånger på ett halvår så uppenbarligen händer det ändå. Igen och igen.

Läs mer: Nordea är tvingade att satsa sju miljarder till

Visst kan man rabbla klyschor om att det inte är tekniken som är problemet utan människorna. Att det är svårt att skydda sig till hundra procent. För jag har svårt att tro att banken medvetet snålat med tekniken.

Frågan man kan ställa sig är hur realistiska tester banken gjort för den här typen av insatser. Jag har ingen aning, men kan konstatera att det uppenbarligen inte var tillräckligt. Det sätter fingret på en generell utmaning många it-chefer ständigt står inför: Verksamheten höjer ständigt sina krav på en snabb leverans från it-avdelningen. Vi har vant oss vid att startupföretag uppdaterar sina appar i princip kontinuerligt. Jag använder till exempel ibland taxitjänsten Uber och konstaterar att det hajpade företaget uppgraderar sin mobilapp mellan varje gång jag använder den.

Är det den metoden som smittat av sig på etablerade företag som också vill hänga med? In med nya funktioner snabbt. Kosta vad det kosta vill.

För en bank är it så klart kärnverksamhet i dag och ständig uppkoppling ett absolut krav. Att ett startupföretag råkar strula med en uppgradering och därmed ligga nere ett par timmar är fullt begripligt. Att en svensk storbank gör det gång på gång är det inte. Vi får utgå från att Swedbank tar tag i testverksamheten ordentligt före nästa utrullning.

Dessutom ...

... noterar jag att Electronic Arts efter 20 år nu släpper in kvinnliga spelare i sina fotbollsspel. Fifan vad bra. Mycket spännande kring Fifa nuförtiden, helt enkelt.