Cisco och Polycom har under senare tid fått stark konkurrens på marknaden för videokonferenssystem eftersom det nu finns en rad tjänster som gör det möjligt att använda en vanlig pc med webbkamera för att kommunicera med bild. Här ställs ofta inte ens krav på något särskilt abonnemang för videokonferenser eftersom man kan genomföra dessa via Skype for Business som är en del av Office 365. Är man inte Microsoftkund finns en rad fristående tjänster, exempelvis från Starleaf där pc-baserad videokonferens erbjuds gratis om man köper en relativt enkel utrustning för konferensrum.

videokonferens
Polycom och andra stora videokonferensaktörer får konkurrens av budgetalternativ.

Telia hör till de företag som var tidigt ute i Sverige med att satsa på videokonferenser, både som leverantör av Ciscos tunga konferenssystem och som användare. Redan för sju år sedan kunde företaget meddela att videokonferenser börjat ersätta fysiska resor och att man tack vare sin mötespolicy minskat resandet med 30 procent och sparar 70 miljoner kronor per år.

– Under perioden 2010 till 2014 ökade vi antalet videomöten med 988 procent, från 3 500 videomöten till drygt 38 000 vilket innebär att vi nu har minskat resekostnaderna med 240 miljoner kronor på årsbasis, säger Helena de Verdier, kommunikationsansvarig på Telia Sverige.

Läs mer: Nu växer ekosystemet runt Skype

Telias partner för videokonferenser är Cisco vars senaste videokonferenssystem heter Telepresence IX5000 och kostar 300 000 dollar (2,6 miljoner kronor) för ett system med tre skärmar på vardera 70 tum som alla har 4K-kameror.

Helena de Verdier säger att efterfrågan på de virtuella mötesrummen ökar mer än på de rumsbaserade.

– Ofta kombinerar kunderna virtuella videomöten med rumsbaserade videomöten. Då slipper man problemet med fullbokade mötesrum och medarbetarna kan köra videomötet vid sitt skrivbord i stället, vilket ger mer flyt i arbetssättet.

Ytterligare ett alternativ är möjligheten att köpa videomöte som tjänst eller att hyra utrustningen. Som prisexempel kan nämnas att hyrtjänsten Telia Videomöte kostar 5 800 kronor per månad för ett stort konferensrum medan man får betala 250 kronor för pc-klienten inklusive kamera.

Fakta

Telias trendspaning från 2008 visade att 20 procent av de svenska företagen använder videomöten. Ett år tidigare var siffran 7 procent.

Sedan dess har användandet ökat till 42 procent. När det gäller videomöten med externa deltagare, till exempel kunder, uppger bara 32 procent av de tillfrågade företagen att det sker via videokonferens.

Under perioden 2001 till 2014 har Telias svenska verksamhet minskat koldioxidutsläppet med ca 83 procent och antal flygresor med 79 procent.