videomöte
Videokonferenser har fått ett ordentligt genomslag både i företagsvärlden och i den privata sfären där väl de allra flesta åtminstone har testat att slå på webbkameran när man chattar via Skype och liknande tjänster.

Hela 42 procent av de svenska företagen uppger nu att de använder någon form av videomöten och att man kan spara enorma pengar på minskat resande är ju gott och väl. Men man ska inte ha en övertro på detta med att videomöten kan ersätta personliga möten. Den trendundersökning som Sifo genomfört på Telias uppdrag visar att närmare 70 procent av företagen inte anser att videomöten är något att ha när det gäller kommunikation med andra företag.

Läs mer: Videomötet går mot en ny vår. Tekniken blir bättre, billigare och enklare att använda.

Ska man kunna göra vettiga produktdemonstrationer och ha vettiga säljmöten är det inte särskilt övertygande att sitta och vifta med produkterna i en webbkamera, eller ens i en högupplöst kamera i ett konferensrum som man betalat fem miljoner för. Möten av det slaget måste vara personliga där man kan bygga upp ett ordentligt förtroende mellan parterna, något som ofta sker över en middag.