Lenovo-flex, dator
Lenovos nya Flex 3.
Allt sedan Lisa Su tillträdde som vd för AMD förra året har det skett något av en uppryckning hos Intels konkurrent. Nyligen meddelade företaget att man återigen ska satsa hårt på servrar och nu kommer även en större uppgradering av processorer för bärbara datorer.

Under veckans stora it-mässa Computex i Taiwan kunde Lisa Su presentera ett utökat samarbete med Lenovo vars nya dator Flex 3 blir först ut med processorserien som går under arbetsnamnet Carrizo. Det handlar om den sjätte generationen av AMD:s A-serie som företaget gärna lyfter fram som en högpresterande produkt inom området kallat system on a chip. Här har man alltså bakat in både grafik och processorkraft i samma paket och kallar det accelerated processing unit, apu.

Läs mer: Nästa Arm-chipp ska vara supersnabbt. Dessutom ska det ta sig in i telefonen supersnabbt.

A-Series Carrizo har försetts med totalt tolv kärnor där grafikdelen står för åtta medan själva processorn har fyra. AMD uppger att man med en sådan konstruktion kunnat fördubbla batteritiden på bärbara datorer samtidigt som även grafikprestandan blir fördubblad.

Den nya processorn uppges även vara den första som har inbyggt stöd för videostandarden high efficiency video coding (hevc eller h.265). Med hevc används en komprimeringsteknik som halverar datamängden utan att bildkvaliteten försämras, något som exempelvis har stor betydelse för belastningen på de mobila nätverken.

Läs mer: Zen och konsten att sköta en serversatsning. Nu byter AMD spår.

Förutom hos Lenovo uppger AMD att den nya processorserien även ska dyka upp i datorer från Acer, Asus, Dell, HP och Toshiba och målet är att den nya generationen datorer ska bli klara lagom till lanseringen av Windows 10 som är satt till 29 juli.