Sandra Hindskog.
För Sandra Hindskog har det länge känts som ett hinder, en begränsning, att inte kunna koda. Visst har hon läst medieteknik på KTH och arbetar med design och användbarhet på digitalbyrå.
– Men jag känner mig så handikappad för att jag inte kan koda. Andra runt mig kan förverkliga sina idéer medan jag måste fråga någon om de kan göra en prototyp åt mig.
Tillsammans med kompisen och arbetskamraten Hanna Pettersson har hon anordnat Hornstull Hack två gånger under våren. När de satt där utan att hacka bestämde de sig för att de ändå måste komma på något att visa upp i slutet av dagen de också.
– Tidigare har vi pratat om att åka till Spanien och lära oss spanska. Så då tänkte jag plötsligt att vi skulle kunna åka dit och lära oss koda i stället. Det var bara en rolig idé.
Men sagt och gjort – när de andra visade upp sina prototyper så visade de upp en webbsida med ett anmälningsformulär för ett code camp i Spanien som de satt ihop lite snabbt och lätt i en webbtjänst.
– Vi tänkte att vi kanske blir fem tjejer, vi och några kompisar. Det kan bli en rolig resa och så tar vi med någon kompis som kan programmera som kan lära oss.
Läs mer: Klart för inflyttning i Stugan - sommarens hetaste spelprojekt
De slängde ut en förfrågan på Facebook – men det var inte bara en handfull som svarade.
– Det var ett jättestort intresse. Det började plinga i mobilerna och vi fick en massa svar. Det var överväldigande, säger Sandra Hindskog.
När de såg de stora intresset började de med att ta in intresseanmälningar. Det rasade in 150 stycken från tjejer som ville följa med.
– Då hade vi inte bestämt något, inte vilken vecka vi skulle åka eller bokat hotell eller någonting. Vi började fundera på hur stor grupp som var rimlig för en resa.
Efter att de bestämt en vecka i augusti och bokat ett hotell i Palma på Mallorca släppte de 20 biljetter.
– Men intresset har fortsatt. Det hör hela tiden av sig människor som inte sett det tidigare och undrar om de får följa med, säger Sandra Hindskog.
Responsen har fått Sandra Hindskog och Hanna Pettersson att fundera på hur de ska gå vidare.
– Kanske kan man tänka sig en intensivhelg i Javascript i skärgården. Och en mötesplats där man kan komma och labba med teknik och lära sig. Man ska inte behöva vara tekniknörd, bara ha ett genuint intresse, säger hon.
Läs mer: Familjen som kör moddkvällar med snacks och pokaler
– Vi får se var det landar någonstans men vi har såklart stora planer.
För att kunna ta ett nästa steg har de därför dragit igång en insamling i Kickstarter för att skaffa ett startkapital som ska gå till ytterligare ett camp i höst.
– Vi behöver få en mer stabil grund – nu har vi ju inte haft det. Det har mer varit ”kan du ta den här fakturan, jag kan inte just nu”. Vi hade en idé, men det kan kanske bli ett bolag nu.
Samtidigt som idén i sig har visat sig ha potential längtar Sandra Hindskog också till lägret i augusti och att äntligen få komma igång med programmeringen.
– Det handlar om skaparlust för mig. Om jag kan programmera har jag makt och frihet att göra vad jag vill. Jag jobbar ju med digitala produkter och man får roliga idéer. Att då kunna göra en prototyp som det går att trycka på i stället för att berätta om sin idé – det slår ju allt.
Under sex dagar ska de tjugo deltagarna lära sig grunderna i Python och Django och under veckan skapa en enkel webbtjänst. Varje dag mellan 9 och 16 är det kurs – men efter det planeras gemensamma aktiviteter. Deltagarna betalar självkostnadspris och delar tillsammans på kostnaderna för lärarens hotell och flyg. Läraren ställer i övrigt upp gratis. Alla är inbokade på samma hotell i dubbel och trippelrum, men betalar flygbiljetter och hotell själva.
Så här beskriver de sitt projekt på Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/292493188/girls-code-camp