Bo Lennström
Bo Lennström, Fujitsu
Intel introducerade stöldskyddstekniken Anti-Theft Technology för några år sedan där den marknadsfördes som ett ”giftpiller” som administratörer kunde skicka ut till datorer som kommit på avvägar. Därmed skulle man kunna göra stulna datorer helt obrukbara och även spåra datorn så snart den kopplades mot internet.

Nu har Intel valt att lägga tjänsten i malpåse och det skäl som företagets informationschef Camilla Törnblom uppger är att man vill effektivisera utbudet kring säkerhetslösningar.

Intels Anti-Theft bygger dock på en tjänst utvecklad av kanadensiska Absolute Software som i och med Intels nedtrappning nu får möjlighet att helt ta över marknaden.

Läs mer: Intel skickar giftpiller via sms

I Absolutes utbud ingår skyddsprogrammet Lojack som är inriktat på företag med färre än tio datorer, samt Computrace för större företag.

En av de pc-leverantörer som tidigare haft Anti-Theft i sitt sortiment, men nu gått över till Absolute, är Fujitsu vars produktchef Bo Lennström säger att man erbjuder abonnemang som kostar 350 kronor per dator och år, exklusive moms.

– Kravet på maskinen är att den har det vi kallar Computrace Enabled Bios, vilket alla våra modeller har i dag. Med funktionen påslagen kan man skicka ut ett uppdrag att radera datorn och då kommer det att göras så fort den är uppkopplad till internet.

Lenovos produktchef Pasi Valimaa säger att man inte haft Intels stöldskydd påslagen som standard från fabrik på någon av sina maskiner men länge haft ett samarbete med Absolute. Det erbjudande man nu går ut med kallas Lenovo Computrace Data Protection som kostar 745 kronor för ett treårigt abonnemang.

Läs mer: Intel sänder dödspiller till stulna datorer

Kanadensiska Absolute Software har bara ett par personer anställda på det svenska kontoret där chefen Reine Åslander uppger att kontakterna med slutkunder huvudsakligen sker via större partners som Atea och Dustin, till skillnad från Intels tjänst som haft en bredare spridning.

Bland Intels återförsäljare kring abonnemang på Anti-Theft finns Datapryl i Landskrona som sålt produkten till mindre företag för drygt 200 kronor per år.

– Vi har nog bara sålt ett tiotal licenser per år eftersom de flesta köpt produkten direkt från Intel, säger Datapryls butikschef Andreas Einarsson.