Nutanix-server

I Nutanix utbud av hårdvara är det inte mycket som avviker från mängden. Här ingår rätt ordinära bladservrar från Supermicro men företagets mjukare delar kring det som rör mjukvarudefinierad infrastruktur är desto mer intressanta.

Analysföretaget IDC har räknat ut att Nutanix lyckats komma upp i en imponerande marknadsandel på minst 50 procent inom det segment som brukar kallas hyperkonvergerad infrastruktur. Här är VMware en viktig aktör med produktserien Evorail där man samarbetar med lagringsleverantörer som EMC och Netapp samt ett stort antal serverleverantörer.

Läs mer: Törs du göra dig av med datorn? Nu kommer Edesktopen.

Nu har Nutanix lanserat något man kallar Xtreme Computing Platform (XCP) som består av Acropolis med virtualisering byggd på Linux KVM samt administrationsprodukten Prism.

– Med Nutanix Acropolis skapar vi en gömd infrastruktur och låter våra kunder ägna sig åt affärsnytta och applikationer i stället för att lägga ned tid på onödiga arbetsuppgifter, säger Nutanix Nordenchef Svante Hagblom.

Han vill gärna framställa den nya plattformen som en ”Iphone i datacentret”.

– Det ska vara lätt att ladda ned applikationer och lätt att uppgradera där ingen bryr sig om den underliggande tekniken.

När det gäller fjärmandet från VMware är detta inget som han vill eller får kommentera. I stället säger han bara att de flesta av Nutanix kunder använder VMwares plattform Vsphere och är nöjda med det.

Läs mer: VMwares första Linuxdistribution

Per Sedihn som är teknisk chef på lagringsspecialisten Proact säger sig gilla Nutanix kaxighet och att de utmanar VMware.

– Vad jag har sett av deras lösning ser det mycket intressant ut och det blir ju något av ett open source-alternativ till Evorail-paketen där man även hanterar administrationen från ett och samma verktyg.

Fakta

Nutanix har i dagsläget fyra anställda på kontoret i Sverige och chefen Svante Hagblom uppger att man lyckats sälja ett hundratal av de hyperkonvergerade burkarna som har ett ingångspris kring 100 000 kronor. Bland återförsäljarna märks Atea, Layer 8, Proact, Innovation Group, Syscore, CG IT och Envoke IT.