ikea
Med den e-handelssatsning Ikea sjösätter inom kort ska det finnas många alternativa vägar att välja och få hem sina platta paket från möbeljätten. Foto: Ikea

I dag erbjuder Ikea e-handel på 13 av sina 28 marknader. Nu tar möbeljätten ett större grepp. Webbsajten görs om i grunden och blir mobilanpassad och den logistiska infrastrukturen byggs ut. Men i grunden handlar det om en mycket större omvandling än så enligt Carole Bates, som är ansvarig för kundupplevelser på Ikea.

– Vi håller på att bygga upp vår kunskap kring hur handel går till i en digital miljö. Vi kan väldigt mycket om hur handeln går till i våra varuhus men nu breddar vi oss till flera kanaler.

Målet är att integrera den fysiska och den digitala handeln så att kunderna kan röra sig fritt mellan de olika kanalerna. Sömlöst är ett ord som återkommer när Carole Bates beskriver hur det är tänkt. Beställningarna ska kunna läggas i varuhusen, i mobilen, plattan eller datorn. Det ska gå att bestämma vilken tid varan ska levereras och vart och det ska också gå att beställa kringtjänster som att få hjälp att skruva ihop en möbel.

Men den nya digitala plattformen innehåller inte bara stöd för e-handel utan också funktioner som kan användas på Ikeas varuhus – möjligheter att skapa inköpslistor före besöket, hjälp att hitta rätt i affären och skräddarsydda erbjudanden för den som vill.

Parallellt med att ta fram den nya digitala plattformen har Ikea också börjat komplettera infrastrukturen av lager och större varuhus med något som de kallar pickup points, ställen dit kunderna kan åka och hämta upp beställda varor. Konceptet testas nu i Spanien, Norge och Kanada.

Läs mer: Ikea får ordning på kunderna

– Det handlar om att vi vill öka tillgängligheten, vårt vanliga utbud finns inte där även om vi testar på några håll att erbjuda en del utvalda produkter även på våra pickup points.

”Det finns mycket som passar att göra i digital form, som att kunna virtuellt se hur en möbel passar in i det egna vardagsrummet”

För att ta fram den digitala plattformen har Ikea samarbetat med sin outsourcingpartner IBM om systemintegratör och använt sig av e-handelssystem från Oracle och ett orderhanteringssystem från IBM. Även HCL och Capgemini, som är Ikeas outsourcingpartner vid sidan av IBM, har varit med i arbetet.

Carole Bates
Carole Bates är ansvarig för kundupplevelser på Ikea.

Just nu testas plattformen och när det är klart ska utrullningen ske i omgångar, där nya funktioner läggs på efterhand och i olika hastighet i olika länder. Enligt Ikea är ingen sluttid för utrullningen satt.

När är det dags i Sverige?

– Det är svårt att säga, men Norden ligger med i början av utrullningsplanen, säger Carole Bates.

Hon vill heller inte peka ut ett mål för hur stor andel av Ikeas omsättning som e-handeln ska stå för utan lyfter i stället fram det som en bit i en helhet där allt hänger ihop. En viktig del för att nå företagets ambition att nå en omsättning på 50 miljarder euro 2020. Nästan en fördubbling från fjolårets omsättning på 28,7 miljarder.

Läs mer: Modern teknik flyttar in i Ikeas möbler

På era varuhus köper kunderna ofta mer än de planerat, det är en stor kringförsäljning av diverse smått och gott. Hur ska ni få med det in i den digitala världen?

– Det handlar om att skapa smarta lösningar där kunden kan få inspiration och tips om kompletterande köp. Det där är något vi har mycket kunskap om och där det finns mycket som passar att göra i digital form, som att kunna virtuellt se hur en möbel passar in i det egna vardagsrummet.

I dag finns inte Ikeas hela utbud på nätet – hur tänker ni där?

– Nej, det stämmer. Det handlar framför allt om växter, mat och ömtåliga saker. Men vi tittar på om vi inte skulle kunna erbjuda en del varor på nätet som vi inte har i varuhusen i framtiden.

Nu är det mycket på gång men ni är ju rätt sena med e-handel, tycker du att ni är på spåret?

– Jag vet inte om vi är så sena. Det kanske kan tyckas så om man tittar på sådana som säljer skor och böcker och så. Men när det gäller möbler så ligger vi absolut bra till, säger Carole Bates.

Fakta

28,7 miljarder euro i omsättning 2014.

315 varuhus i 27 länder.

9 500 produkter i sortimentet.

7 200 produkter i utbudet online.

147 000 medarbetare över hela världen.

716 miljoner varuhusbesök.

1,5 miljarder webbplatsbesök.