Ateas danska huvudkontor

I den stora mutaffär som nu rullas upp i Danmark förekommer uppgifter om att konsultbolaget Atea spelat en viktig roll. Flera medier, däribland danska Computerworld, uppger att polisen gjort husrannsakan hos Atea för att säkerställa bevis kring detta.

I ett mejl som gått ut till Ateas anställda bekräftar Ateas vd Morten Felding att polisen begärt att få tillgång till företagets datorer och servrar.

Läs mer: Nu vill Atea kalla till etikmöte för branschen

Tidigare i veckan häktades 13 personer inom förvaltningen av Region Sjælland där de huvudmisstänkta uppges ha fått fri tillgång till ett konto på en miljon danska kronor från en icke namngiven it-leverantör, troligen Atea.

Enligt tidningen Ekstra Bladet har nämligen 1,5 procent av huvudstadsregionens it-omsättning hos Atea legat på ett konto som ett antal korrupta medarbetare kunnat utnyttja. Pengar från detta konto har kunnat spåras till privata resor, hotell och förtäring.

I mutanklagelserna ingår även uppgifter om resor och sponsring för hundratusentals kronor under de senaste åtta åren.

Till danska Computerworld säger Ateas koncernchef, norrmannen Steinar Sønsteby att man fick kännedom om oegentligheterna redan i höstas.
- Vi fick kännedom om delar av detta hösten 2014 och sedan dess har vi infört stramare regler för utbetalningar, användning av kreditkort och liknande, säger Steinar Sønsteby.

Han poängerar samtidigt att merparten av de som anhållits i mutskandalen inte längre är anställda hos Atea. Här handlar det nämligen om en grupp Atea-konsulter som kring årsskiftet bildade ett nytt företag under namnet 3A-it.