Joans Lindemann
Jonas Lindemann vid superdatorn Alarik som i höst ersätts med en fem gånger kraftfullare burk. Foto: Kasper Dudzik

Lunds universitet är på gång med en ersättare till superdatorn Alarik som installerades våren 2012. Alarik består av 208 servrar från svenska Southpole där den teoretiska prestandan ligger på 40 teraflops. Nu satsar universitet i stället på servrar från Dell.

Läs mer: KTH:s superdator får vitamininjektion

– Fullt utbyggt förväntas systemet ha fler än 300 noder och en teoretisk prestanda på över 220 teraflops, berättar Jonas Lindemann, föreståndare på Lunarc som är Lunds universitets avdelning för kraftfulla beräkningskluster.

Det handlar alltså om ett rejält prestandasprång trots att man bara har knappt 100 fler servrar. Det förklaras med att varje bladserver har dubbla processorer med tio kärnor vardera samt arbetsminnen på 64 GB.

Därtill har universitetet valt att satsa på minst åtta av Nvidias mest kraftfulla grafikkort, Tesla K80. Varje sådant grafikkort kostar cirka 50 000 kronor och den totala investeringen hamnar på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Läs mer: Så hackades Lunds superdator

Jonas Lindemann uppger att den utökade grafiksatsningen innebär att man nu kan bredda möjligheten att ge användarna hårdvarustödd visualisering för avancerade beräkningar, även på distans.

– Systemet har designats med användbarhet som en av nyckelorden och kommer utöver vanlig terminalanslutning också ha en integrerad fjärrskrivbordslösning.