Sören Janstål
Sören Janstål, DPU research

Affärssystemsmarknaden står inför stora förändringar, säger Sören Janstål, affärssystemexpert på DPU Research. Flera av de system som utvecklades på 1990-talet och som i dag dominerar på svenska storbolag börjar komma rejält till åren.

De leverantörer som inte har någon gammal ryggsäck har ett försprång.

– Förr sa man att affärssystem håller i sju åtta år, men leverantörerna har lyckats hålla liv i dem i tjugo år. Om man ser på de affärssystem som var moderna på 1990-talet så har de ju 20 år på nacken nu. Och det är klart att även om livslängden ökat och de försöker förnya sig så finns det ett bäst före-datum och det närmar sig nu.

Sören Janstål nämner system som SAP R/3, Maconomy, gamla Intentia (senare Lawson och Infor), Agresso, IFS, Microsoft Dynamics AX. Utvecklingen skyndas på av den stora teknikutveckling som sker.

Läs mer: Dålig koll på företagsappar leder till hisnande licenskostnader

– Nu dyker de här nya teknikerna upp, som molnet, socialt och big data, säger Sören Janstål. Det innebär att de som sitter på gammal teknik har svårt att ta till sig det här. De leverantörer som inte har någon gammal ryggsäck har ett försprång, som Fortnox, Ataio och Netsuite. De är redan ute i molnet.

De etablerade leverantörerna har dock ett par stora fördelar, tillägger Sören Janstål. Till exempel sitter de på marknadskontakterna. Men han menar att de borde fundera över att förvärva någon av uppstickarna som dyker upp på marknaden.

– De kan inte streta på hur länge som helst, de borde köpa upp mindre företag, som befinner sig i ett tidigt skede.

Även på kundsidan tror Sören Janstål att det kommer höjas röster för förändring – framför allt på de stora företagen.

Läs mer: IFS affärssystem har blivit topprenoverat

– Om man ser andra företag som sitter med betydligt modernare system så börjar man snart inse att man vill ha något annat, molnbaserade system. I slutänden blir priset oacceptabelt, eftersom underhållet kostar för mycket.

– De som sitter mest fast i de här systemen är de stora företagen, där hela arbetssättet är designat efter affärssystemet. Småföretagen gör inte egna anpassningar på samma sätt.

Hur många företag rör det sig om ungefär?
– Tja, alla de största företagen på börsen sitter väl på de här stora systemen.