Spindelnät
Nu berättar Google mer om sina nätverk

Under de senaste sex åren har mängden bandbredd som Google behöver för sina tjänster ökat femtiofaldigt. Det berättar Amin Vahdat som är tekniskt ansvarig för nätverk på Google. Han berättade om Googles nätverk på konferensen Open Network Summit förra veckan, samt i ett blogginlägg, rapporterar IDG News.

Google har skapat en egen lösning för nätverksinfrastruktur. Vanliga växlar och routrar hänger inte med.

Läs mer: Sunet bygger monsternätet som ska vara framtidssäkrat

I dagsläget har Googles nätverkslösning, som används för företagets samtliga datacenter, en maximal kapacitet på 1,13 petabits per sekund. Det är mer än hundra gånger så mycket som det första nätverket för datacenter som Google skapade för tio år sedan.

Nätverket är hierarkiskt organiserat med tre lager av växlar som är utrustade med standarchipp. Det är inte standardprotokoll som används, utan mjukvara som hanterar alla växlar som om de vore en enda.

Läs mer: Släpper sdn-nätverk som öppen källkod

Tidigare när Google använde standardutrustning från nätverksleverantörer bestämdes nätverkets storlek av de största routrar som gick att köpa. När en större router blev tillgänglig blev man tvungen att bygga om nätverket, vilket blev orimligt i längden. Det var också komplext att hantera en stor mängd individuell nätverksutrustning.

– Vi kunde inte för någon summa pengar köpa en ett datacenternätverk som uppfyllde kraven för våra distribuerade system, säger Amin Vahdat.