hand
Snart blir fingrarna som inlogg vanligare

Fingeravtrycksläsning kommer att bli mycket vanligare i alla typer av smarta telefoner när sensorerna blir billigare. Och Googles integrering av tekniken i nästa version av Android kommer göra dem lättare att använda för exempelvis apputvecklare.

Läs mer: Ljus framtid för biometriska metoder

I dag finns fingeravtrycksläsare framför allt på dyrare telefonmodeller från Apple och Samsung. Men det är på väg att ändra sig enligt sensortillverkarna Synaptics och Fingerprint Cards.

Svenska Fingerprint Cards har haft en skakig resa på Stockholmsbörsen som kantats av skandaler, men företaget säger sig se en starkt ökat efterfrågan de senaste månaderna, och en ökad orderingång.

– Den här marknaden börjar verkligen ta fart, säger Jörgen Lantto, vd på Fingerprint Cards, till IDG News.

Han räknar med att hälften av alla smarta mobiler som säljs nästa år har fingeravtrycksläsare. Fingerprint Cards egen teknik används i dag i Ascend Mate 7 från Huawei och R7 Plus från Oppo.

Synaptics, som gör sensorerna till Samsungs Galaxy S6-mobiler, här lika säkra på att tekniken kommer bli allt mer populär.

– Marknaden är het och införandet på en lång rad typer av produkter kommer att gå snabbare nu, säger Anthony Gioeli, marknadschef för biometri på Synaptics.

Läs mer: Lås upp datorn med ögonen – Google tar patent på lins med irisläsare

En stor anledning till att tekniken börjar ta fart är att Google inför stöd för fingeravtrycksläsare i nästa Android-version, Android M. Det kommer göra det lättare för telefontillverkare att integrera läsarna i telefonerna. Det kommer också göra livet lättare för utvecklare, som kan använda Androids API:s för att integrera fingeravtrycksläsning i sina appar och tjänster.

Utvecklingen på hårdvarusidan sänker också trösklarna. Priserna har gått ner med omkring 25 procent senaste året och de lär fortsätta minska med öka volymer, enligt Anthony Gioeli. Fingerprint Cards Jörgen Lantto säger att säger att det redan i dag går att bygga en smarttelefon med fingeravtrycksläsare för 150 dollar.

När Apple lanserade Iphone 5S med Touch ID var det både bra och dåliga nyheter för sensorbranschen. Fördelen var att kännedomen om tekniken bland konsumenterna ökade. Men nackdelen var att Apples konkurrenter nu också ville ha en tryckkänslig teknik och inte den sveplösning som Fingerprint Cards och Synaptics utvecklat. Enligt Jörgen Lantto tog det sex till nio månader för företaget att ställa om.

Utöver Apple och Samsung har flera kinesiska tillverkare börjat bygga in fingeravtrycksläsare i sina smarttelefoner. Huawei kommer att fortsätta göra det, enligt en talesperson för företaget, eftersom fingeravtryck visat sig vara mycket smidigare än pin-koder för konsumenter som använder sina telefoner mycket.

Andra stora leverantörer som LG och Sony har ännu inte bestämt sig hur de ska göra.

Även mobila betalningar är något som kommer att driva utvecklingen framåt. Om Google vill att den kommande betaltjänsten Andoid Pay ska ta fart måste företaget övertyga fler leverantörer att integrera tekniken, för att Googles betaltjänst ska erbjuda samma funktionalitet som Apple Pay. Och att bara addera fingeravtrycksläsning till de egna Nexus-mobilerna räcker inte.

Samma sak med Samsung - om företaget vill att Samsung Pay ska lyckas måste fler enheter än Galaxy S- och Note-serierna vara utrustade med tekniken.