Yahoo
Visst vill du hellre söka via Yahoo?

Nästa gång du uppdaterar Java kan det hända att Yahoo blir standardalternativ för sökning i webbläsarna Chrome och Internet Explorer, skriver IDG News. Ett avtal mellan Oracle och Yahoo innebär att användare som uppgraderar sina installationer av Javaplattformen kommer att bli tillfrågade om de vill välja Yahoos söktjänst som standard.

Enligt uppgift ska kryssrutan för att göra valet vara markerad som standard. De som inte är uppmärksamma kan alltså bli Yahooanvändare, även om de inte önskar det.

Yahoos vd Marissa Mayer berättade om avtalet med Oracle på Yahoos möte för aktieägare i onsdags. Avtalet föregicks av ett liknande arrangemang för webbläsaren Firefox i december. Enligt Mayer har avtalet för Firefox varit lönsamt för Yahoo.

Läs mer: Oracle ger sig inte – installerar fortfarande skräpprogram

Nästa mål är att bli standardvalet för sökning i Apples webbläsare Safari. Det finns en möjlighet att så blir fallet senare i år när Apples avtal med Google löper ut. Yahoo har också planerat att etablera ett utvecklingsverktyg för att underlätta för fristående mjukvaruföretag att integrera Yahoos söktjänst med sina produkter. Så har till exempel skett för Touchpal som är en tangentbordsapp för Android.

Yahoo behöver nog sluta alla avtal företag hinner med, med tanke på att man ligger efter Google och Microsoft vad gäller sökningar på skrivbordsdatorer. Enligt Comscore hade Google en andel på 64 procent i slutet av april, med Microsoft på andra plats med 20 procent. Därefter kom Yahoo med mindre än 13 procent.

Avtalet med Oracle som löper över tre år kan potentiellt ge vind i seglen för Yahoo, med tanke på att Java finns installerat på miljardtals pc.

Läs mer: Microsoft fimpar Ask Toolbar och absolut ingen blir ledsen över det

För Oracles del kan man anta att avtalet med Yahoo kommer att innebära ett imagelyft, med tanke på att företaget hittills samarbetat med den illa omtyckta sökleverantören Ask vad gäller Java. Asks verktygsfält som tränger sig in i webbläsare klassas sedan en tid tillbaka som ”oönskad mjukvara” av Windows säkerhetsprogram.