Libre-officelsajten med moln

Öppna Libreoffice har hittat en nisch hos bland annat Linuxanvändare, men även andra hänger på. Tack vare kompatibilitet på dokumentnivå som fungerar hyfsat med marknadsledaren Office från Microsoft finns det en chans för Libreoffice att överleva.

Michael Meeks som är en av de ledande utvecklarna av Libreoffice berättar om planer för framtiden för IDG News. Meeks jobbar på brittiska Collabora som erbjuder kommersiell support för Libreoffice.

– Libreoffice har för närvarande av cirka 20 miljoner Linuxanvändare, säger Michael Meeks.

Läs mer: De öppna syskonen Libreoffice och Openoffice på Firefox OS

Han tror att det kan finnas 80 miljoner Libreofficeanvändare totalt i världen, baserat på uppdateringsstatistik. Det är visserligen lite i jämförelse med 1,2 miljarder Officeanvändare, men ändå en respektabelt siffra.

Bland fördelarna med den öppna modellen nämner han att det stora antalet människor som engagerar sig i communityn runt Libreoffice gör att det blir lättare att fatta beslut om design av användargränssnitt som faktiskt tilltalar användarna. Som exempel på när Microsoft misslyckats nämner han det ökända gemet (Office Assistant) och ”bandet” med kommandon som introducerades i Office 2007. Även ett lågt antal programfel nämns som en fördel med öppna projekt.

Nästa stora utmaning för Libreoffice är att etablera en molntjänst. Collabora arbetar tillsammans med amerikanska Icewarp på att skapa en Officetjänst avsedd för Libreofficeanvändare. Tanken är att de lösningar som skapas ska utgöra grunden för en tjänst med namnet Libreoffice Online.

– I slutet av året kommer vi att erbjuda en ersättare för Office 365, säger Michael Meeks.

Läs mer: Libreoffice vill in på företagen

Han säger vidare att Libreoffice Online ska efterlikna Office 365 vad gäller funktionalitet. Tjänsten ska hanteras av Document Foundation som är organisationen bakom Libreoffice. Meeks förväntar sig att användning av Libreoffice Online blir billigare än av Office 365 och att serverdelen kommer att göras tillgänglig gratis för företag som själva vill sköta driften.

Hur det än går med lanseringen av Libreoffice Online är frågan om Document Foundation har resurser att matcha konkurrenter som Microsoft och Google. Men det kanske inte är så intressant i sammanhanget. Om Document Foundation lyckas få i gång tjänsten så är det gott nog som en början.