Pil neråt

Det är inga roliga siffror som processortillverkaren AMD presenterar för årets andra kvartal. Omsättningen på 942 miljoner dollar, cirka åtta miljarder kronor, innebär ett tapp på 35 procent jämfört med andra kvartalet förra året.

Läs mer: Pc-försäljningen störtdyker i Europa

Lägg till det en förlust på 181 miljoner dollar, vilket innebär ett resultat på minus 19 procent. Det ser lite bättre ut om man enbart ser till rörelseresultatet som hamnade på en förlust på 137 miljoner dollar.

Det dåliga utfallet kom inte som en överraskning, eftersom företaget förra veckan varnade för en minskad omsättning, beroende på dålig försäljning av integrerade enheter med processorer och grafikkretsar. I grund och botten beror den dåliga försäljningen på en lägre efterfrågan på pc än förväntat, enligt AMD.

Läs mer: AMD rycker upp sig. Nu ska Lenovo hjälpa till att dra satsningen på processorer.

En ljusglimt i mörkret hittar man i att försäljningen av inbäddade och semianpassningsbara kretsar ökade från 498 till 563 miljoner dollar.

Det är svårt att sia om vad det dåliga kvartalet innebär för AMD på sikt. Företaget har en lång historia av upp- och nedgångar, men har ändå lyckats bita sig kvar på marknaden. AMD:s kassa anges till 829 miljoner dollar, vilket kan jämföras med en total skuld på 2,27 miljarder dollar. Kanske inte Greklandssiffror, men likväl bekymmersamt.

I ett större perspektiv skulle ett frånfälle för AMD innebära mindre konkurrens för bland annat Intel, vilket skulle kunna innebära mindre prispress och kanske också mindre innovation.