kretskort med processor

Intel har inte uppgivit någon planerad start för tillverkningen av tio nanometers-chipp förrän nu när man anger andra halvan av 2017. Men många experter har trott på ett snabbare tempo, skriver IDG News.

Så i stället för att introducera en tillverkningsprocess och fysiskt mindre chippplattform vartannat år och en ny processorarkitektur de mellanliggande åren, vilket varit strategin under senare år, så dröjer det nu ett år innan tillverkningsprocessen förändras. Lösningen på problemen för Intel blir att introducera en ny processorarkitektur på den nuvarande 14 nanometers-plattormen under andra halvan av nästa år.

Läs mer: Lenovo lanserar konkurrent till Intel Compute Stick

Den nya arkitekturen, med kodnamnet Kaby Lake, bygger på den nuvarande arkitekturen Skylake och ska bjuda på prestandaförbättringar.

Frågan är vilken betydelse de här planerna får på lång sikt, om de på något sätt ”hotar” den utveckling som definieras av Moores lag, se faktaruta. Intels vd Brian Krzanich tycker inte det, vilket han förklarade på ett möte med investerare:

– Sådana här övergångar är en naturlig del av historien kring Moores lag och är en följd av de tekniska utmaningar som finns med att krympa transistorer samtidigt som man ska se till att de kan tillverkas i höga volymer.

Läs mer: Nästa Arm-chipp ska vara supersnabbt. Dessutom ska det ta sig in i telefonen supersnabbt.

Han konstaterar vidare att takten för att byta tillverkningsprocess redan har börjat sakta ned. Det tog till exempel 2,5 år från introduktionen av 22 nanometer till introduktionen av 14 nanometer. Brian Krzanich ger ingen förklaring till varför det tar tid med övergången till tio nanometer, mer än att det beror på ungefär samma saker som gjorde att det tog tid att byta till 14 nanometer.

– Våra kunder säger att de vill att vi ska vara förutsägbara. Det är lika viktigt som att ligga i teknisk framkant.

Fakta

Intels medgrundare Gordon Moore förutsåg 1965 att antalet transistorer i chipp skulle fördubblas varje år. 1975 reviderade han sin ”lag” till en fördubbling vartannat år.