Windows 10
Ska även företagskunder fixa Windows 10? Det gäller att ha koll på för- och nackdelarna.

Efter katastrofen med Windows 8, inte minst bland företagskunder, så är verkligen avgörandets stund kommen för Microsoft. Lanseringen av Windows 10 får inte gå fel om Microsoft ska lyckas förverkliga sin vision om en enhetlig användarupplevelse på alla olika typer av enheter, skriver IDG News.

Läs mer: Stort test: Så bra är Windows 10

Och Microsoft anstränger sig verkligen för att lyckas. Ett exempel är att man har svalt stoltheten och återinfört Startmenyn, vilket säkert kommer att tas emot väl av många slutanvändare. Med nya säkerhets- och administrationsverktyg smörar man för it-avdelningarna.

Den stora frågan är naturligtvis om Microsoft ska nå målet att få ut Windows 10 på en miljard enheter inom två till tre år. För att lyckas med det är det ett måste att lanseringen av företagsversionen Windows 10 Enterprise som ska ske 1 augusti blir lyckad.

Här är tre skäl för att uppgradera till Windows 10 för företagskunder och tre skäl emot.

För: Windows 10 är inte Windows 8

Sett från slutanvändarnas perspektiv försöker Microsoft rätta till flera av problemen med Windows 8. Mest uppenbart är användargränssnittet, Microsoft har hämtat inspiration från det populära Windows 7. De flesta användare känner sig mest hemma i det traditionella skrivbordet.

Läs mer: 6 saker som Windows 10 gör bättre än Windows 8

Fullskärmsapparna från Windows 8 som påtvingas användare oberoende av om de använder datorer eller surfplattor är borta. Nu finns det appar på Windows Store vars storlek kan ändras. Och så är Startknappen tillbaka på riktigt. Lägg till det en ny webbläsare, Edge, som verkar lova gott.

Det här är kanske inte skäl nog att uppgradera i sig. Men visst är det positivt för it-avdelningen om användarna blir nöjda.

För: Förbättrad säkerhet och administration

Här finns de största nyheterna för företagskunder. Ett exempel är identitetshantering á la Active Directory med hjälp av Microsofts molnplattform Azure. Det innebär mindre behov av flera lösenord för användare som rör sig mellan skrivbordskonton och molntjänster.

Det kommer att bli lättare att administrera mobila enheter, till exempel vad gäller virtuella privata nätverk och att kunna fjärrensa mobila enheter på data. Räkna dessutom med fler nyheter framöver vad gäller säkerhet.

För: Ny hantering av uppdateringar

Den kanske största förändringen för företagskunder, förutom ny funktionalitet, är hur Windows 10 kommer att uppgraderas. Det antas att Windows 10 kommer att bli den sista nya stora versionen och att Microsoft i framtiden kommer att släppa nyheter kontinuerligt. Det är något som Microsoft, tämligen missvisande, refererar till som Windows-as-a-service.

Den här förändringen är helt enkelt en anpassning till den moderna marknaden, eftersom användare förväntar sig att ett operativsystem är en del av den enhet de använder. Microsoft är den enda leverantören i dag som försöker tjäna pengar direkt på ett operativsystem för klientenheter. Det tänker man fortsätta med på företagsmarknaden, genom Enterprise- och Software Assurance-avtal för support. Det återstår att se hur den strategin lyckas.

Microsoft säger att företag kommer att kunna välja mellan att hänga på den snabba uppgraderingtakt som kommer att gälla för konsumenter eller låsa sina installationer så att bara säkerhetsfixar installeras. Det första alternativet ger företag möjlighet att hända på de senaste tekniktrenderna. Det andra alternativet ska minska risken att det blir kompatibilitetsproblem för de applikationer som används.

Emot: Alltid jobbigt och dyrt att uppgradera

Microsoft anstränger sig att förenkla uppgraderingen till Windows 10, till exempel genom att se till att den nya versionen fungerar på äldre hårdvara. Men faktum kvarstår, det är alltid plågsamt och kostsamt att uppgradera ett operativsystem, speciellt på ett helt företag. Även om en ny version i sig är gratis så blir den dyr.

Enligt Forrester Research var den genomsnittliga kostnaden för att uppgradera från Windows XP 1 000 dollar, cirka 8 600 kronor. Man kan anta att det blir billigare att uppgradera till Windows 10, men det handlar ändå om en avsevärd investering. Inte minst att säkerställa kompatibilitet för applikationer och att genomföra själva uppdateringen kostar. Lägg till det eventuella utbildningskostnader. Även om ambitionen är att användare ska känna igen sig så finns det skillnader mot tidigare versioner.

Förhoppningen om en relativt enkel uppgradering beror bland annat på att Microsoft har satsat mycket på att säkerställa kompatibilitet för applikationer som körs på Windows 7, men kompatibiliteten måste undersökas och säkerställas. Det kan till exempel bli problem för applikationer som är beroende av äldre versioner av webbläsaren Internet Explorer.

Emot: Nya beslut måste tas

En fråga är om man ska uppgradera till Windows 10 över huvud taget. Sedan Windows 7 lanserades är det klart att Microsoft inte är ensam herre på täppan längre. Apple äter sig in bland kräsna användare och Chromebook-datorer blir ett allt starkare billigt alternativ, till exempel på skolmarknaden. Men även för företag som förlitar sig på molntjänster i hög grad ser de billiga Chromebook-datorerna attraktiva ut.

Även om Microsoft har en stark ställning, inte minst tack vare Office, så lär många se sig om efter alternativ. Och det är när en stor uppgradering står för dörren som risken ökar för Microsoft att kunder hoppar av Windowståget.

Emot: Windows 7 är trots allt inte så tokigt

Det kanske värsta hotet mot Windows 10 är att Windows 7 har fungerat bra. En annan synpunkt är att Windows 10 inte på allvar åtgärdar de problem som finns med Windows 7, även om säkerheten ser ut att bli bättre.

Det finns tid att fundera på en uppgradering till Windows 10, men inte hur mycket som helst. Supporten för Windows 7 ska upphöra 14 januari 2020. Det kan verka vara långt fram, men en uppgradering på ett företag kan mycket väl ta över ett år.