Windows versus

Så här långt ser veckans lansering av Windows 10 ut att bli lyckad. Det beror delvis på att den nya versionen ser bra ut i jämförelse med den tämligen misslyckade föregångaren Windows 8. Här presenterar IDG News sex skäl till att Windows 10 är ett bättre operativsystem än Windows 8.

Läs mer: Stort test – så bra är Windows 10

1. Start-menyn är tillbaka

Startmenyn i Windows 10 är inte precis den samma som den i äldre versioner, utan mer en blandning av Startmenyn i Windows 7 och Startbilden i Windows 8. Hur som helst så är Startmenyn tillbaka.

2. Windows Store-appar liknar traditionella program

En av plågorna med Windows är att de appar som finns på Windows Store är en pina för användare av vanliga datorer, eftersom de är helt anpassade för surfplattor. Till att börja med täcker de hela bildskärmen, men använder oftast inte allt utrymme de lägger beslag på ett bra sätt. På Windows 10 körs apparna i vanliga, justerbara fönster och det finns vanliga menykommandon.

3. Bättre integration med det nya användargränssnittet

Det nya användargränssnitet, kallas ofta Metro och Modern, från Windows 8 är bättre integrerat i Windows 10. I Windows 8 känns ofta det nya användargränssnittet och det klassiska skrivbordet som två konkurrerande miljöer. Ett exempel på det är när användaren brutalt kastas från skrivbordet till en fullskärmsapp av den nya skolan. I Windows 10 lever de båda modellerna bättre ihop.

4. Rätt användargränssnitt för varje enhet

Med Windows 8 försökte Microsoft introducera ett utseende för alla olika enheter. Med Windows 10 anpassar sig utseendet bättre efter vilken typ av enhet som används. På en mobil eller en surfplatta möts användaren till exempel av en skärmbild som ser ut ungefär som Startbilden i Windows 8. Med Windows 10 får en dator vara en dator och en surfplatta får vara en surfplatta. Och tack vare de nya universalapparna kan en Windowsmobil fungera hyfsat som en dator med en extern bildskärm.

5. Virtuella skrivbord

I Windows 8 hanteras skrivbordet som en vanlig app. I Windows 10 kan man ha flera skrivbord, vilket länge varit uppskattad på Linux och Mac OS X. I Windows 10 går det att ha så många virtuella skrivbord som hårdvaran tillåter och det är enkelt att hantera dem. Det går till exempel att ha ett skrivbord för sociala media, ett för kontorsprogram, ett för spel, och så vidare.

6. Smartare inloggning

Windows 8 hanterar vanliga lösningar för inloggning, som pin-koder och lösenord. Windows 10 tar ett steg till med stöd för tvåstegsautentisering och biometrisk autentisering. Det går till exempel att använda kameror för smidig inloggning.