Acer Cloudbook
Aspire One Cloudbook.

Det har funnits en hel del väldigt billiga Windowsdatorer på butikshyllorna ett bra tag. Men på senare år har det varit svårt för leverantörerna att få genomslag för dem och i stället har Chromebooks seglat fram som ett billigt, molnbaserat alternativ.

Nu gör Acer en kraftansträngning för att ändra på det, med en serie riktigt billiga bärbara Windowsbaserade modeller. Namnet är Aspire One Cloudbook, vilket indikerar dels att man siktar in sig på den marknaden som Chromebookmodeller finns på, dels att de främst är avsedda för användning på webben.

Först ut är Cloudbook 11 som ska lanseras i USA under augusti. I september blir det dags för Cloudbook 14. Som namnen anger handlar det om modeller med bildskärmar på elva och 14 tum. Allra mest intressant är kanske priserna som kommer att starta på 169 och 199 dollar i USA, skriver IDG News. Det pekar på ett pris på i bästa fall under 2 000 kronor, inklusive moms, för Cloudbook 11, om den kommer till Sverige.

Läs mer: Windows 10 även på firman? Här är fördelarna och nackdelarna.

Båda modellerna får Celeronprocessorer från Intel, två GB minne och en upplösning på 1 366 x 768 bildpunkter. För lagring finns det ett val mellan 16 och 32 GB för den mindre modellen, och på 32 och 64 GB för den större. Lägg till det ett erbjudande om utrymme på Onedrive. Vad gäller anslutningar finns det hdmi, usb 2.0 och 3.0, samt trådlös nätanslutning och en kortläsare för sd-kort.

Det handlar alltså inte om några monstermaskiner och Cloudbook lär knappast bli någon jättehit bland företagsanvändare. Men alla som funderar på en Chromebook, till exempel skolor, men även en del konsumenter, får nu ett Windowsbaserat alternativ från en stor leverantör.