I ett försök att bli tydligare för finansmarknaden genomför Google en massiv omorganisation. Förutom att starta det nya moderbolaget Alphabet och placera sökverksamheten i ett bolag som behåller namnet Google så genomförs också personella förändringar. Googles medgrundare Larry Page blir vd på Alphabet, medan Sundar Pichi som tidigare basat för bland annat Android och Chrome blir vd på Google.

Den andra medgrundaren Sergey Brin får titeln president på Alphabet. Eric Schmidt som tidigare varit styrelseordförande på Google får samma uppdrag på Alphabet.

Läs mer: Appar för support hot på Android

– Vår modell är att ha en stark vd som ansvarar för varje affärsområde. Sergey och jag står till deras förfogande om det behövs, säger Larry Page i ett uttalande.

Sergey Brin, Larry Page
Sergey Brin och Larry Page. Foto: Joi Ito (CC)

Tanken med omorganisationen är att göra det möjligt för de olika enheterna att agera mer självständigt. Ett problem för Google är att trots att företaget går väldigt bra, främst tack vare sök- och annonsverksamheten, så får det ibland dålig pr på grund av mer eller mindre vilda experiment som misslyckas. Trots att de misslyckade satsningarna ofta inte har någon större påverkan på företagets resultat så kan de ge en negativ bild av företaget.

Nu ska sökverksamheten kunna skötas på bästa sätt, i ett separat företag, medan satsningar på till exempel drönare och internetanslutningar sköts för sig. De olika affärsområdena ska redovisas för sig. Det ska tysta kritik från finansmarknaden om att det saknas insyn i Googles verksamhet.

Läs mer: Google avslöjar sina djupaste nätverkshemligheter

Namnet på aktien blir Alphabet i stället för Google. Googleaktier ska konverteras automatiskt till Alphabet.

Omdömena om Googles, förlåt Alphabets, manöver är blandade. Det kan konstateras att företaget tar en risk genom att nedgradera ett av världens mest kända varumärken. I bästa fall behåller namnet Google sin lyskraft samtidigt som hela koncernen växer.