Chromebook 13
Chromebook 13.

Namnet Chromebook 13 på en kommande ny bärbar dator från Dell säger det mesta. Det handlar om en modell med det webbaserade operativsystemet Chrome OS och en bildskärm på 13,3 tum.

Det är en Chromebook som skiljer sig från de flesta andra på marknaden. Det är inte en billig och enkel modell avsedd för hemmabruk eller användning i skolan och inte heller en superlyxig variant med jätteskärm. Den kan snarast liknas vid Dells standardmodeller med Windows som är avsedda för företagsmarknaden. I målgruppen finns företag som förlitar sig på molntjänster som Google Apps i stället för traditionella Windowsapplikationer.

Läs mer: Acer tar upp kampen med Chromebooken - här är Cloudbook

Bland detaljer som anger inriktningen på företagsmarknaden märks gummi- och aluminiumdetaljer som ska bidra till fysisk hållbarhet. Det finns ett stor antal konfigurationsalternativ, se faktaruta. Priset kommer att starta på 399 dollar i USA. Det bör innebära ett startpris på klart under 4 000 kronor i Sverige.

Chromebook 13

Frågan är hur väl en Chromebook passar på jobbet. Bo Nordlin är chefredaktör på Upphandling24. Hemma är han en entusiastisk Chromebookanvändare. Skulle det fungera på jobbet också?

– Jag gör vissa saker som kräver Windowsprogram. Men med en lösning för fjärrskrivbord borde det fungera, säger Bo Nordlin.

Med en lösning för fjärrskrivbord kan en Chromebook fungera som en tunn klient som fjärrkör Windows. Ett exempel på en arbetsuppgift som Bo Nordlin utför som kräver Windows är hantering av stora Excelkalkyler.

Läs mer: Windows 10 även på firman? Här är fördelarna och nackdelarna.

Dell erbjuder flera lösningar av den här typen, till exempel för virtuella privata nätverk, fjärrkörning av Windows, brandväggar och molnbaserad administration.

– Med våra administrationslöningar blir det lätt att integrera Chromebook 13 i större system, säger Elina Helmer Engblom, marknadschef för klientlösningar på Dell i Sverige.

Chromebook 13 ska finnas till försäljning i Sverige 1 oktober.

Fakta

Dells Chromebook 13 ska finnas tillgänglig med flera olika processorer från Intel: Celeron, Core i3 och Core i5. Minnet kan byggas ut till åtta GB. För lagring finns ett val för flash mellan 16 och 32 GB. Upplösningen för bildskärmen är 1 920 x 1 080 bildpunkter. Vikten som börjar på 1,45 kilo beror på vilken typ av bildskärm som väljs. Dell utlovar en batterilivslängd på tolv timmar.