Flash död

Från och med i dag kommer Google Chrome inte köra Flash-annonser automatiskt, vill man titta måste man klicka. Firefox blockerade av säkerhetsskäl Flash under sommaren. Youtube har hoppat på html5-tåget istället. Sakta men säkert har stora internetjättar en efter en övergett det som en gång var internets mest populära program. Utvecklingen ser nu ut att ha kommit ikapp favoritspelaren. Är det den sista dödsstöten vi nu ser?

Ryktena om Adobe Flashs död har florerat sedan länge. Dels finns inte samma behov, andra språk tagit över och kan i dag göra det som Flash tidigare var ensamma om, och dessutom bättre. Dels är programmet fullt av säkerhetshål och har blivit en guldgruva för hackare.

Rollen som videoprogrammens nummer ett är överspelad, html 5 har vuxit fram som en bättre ersättare tillsammans med andra webbaserade funktioner. Inte ens ägarna själva tycks hålla Flash om ryggen.

Men hur blev det så här? Hur gick resan från att ha varit internets gullebarn till att vara programmet som läcker som ett såll och hatas av användare så väl som utvecklare?

Historien började 1995, då Futuresplash föddes. Året därpå köpte Macromedia programmet och döpte om produkten det till Flash.

– Innan Flash var webben väldigt begränsad, internet var då väldigt textintensivt och Flash var det enda sättet att skapa animationer och göra häftiga saker. Flash blev formgivarnas räddande ängel, säger Måns Jonasson, varumärkes- och webbansvarig på IIS.

Läs mer: Svenskar bra på att skydda sig mot elak kod

Programmet gjorde det möjligt att skapa animationer, spel och sajter på ett sätt som inte varit möjligt tidigare på webben. För att kunna se resultatet krävdes insticksprogrammet Flash Player, som snabbt blev standard och byggdes in i mer eller mindre alla webbläsare. Flashsajten Gabocorp lever vidare som ett minnesmonument.

Sedan 2005 är det Adobe som håller i Flashtrådarna, efter köpet av Macromedia.

I takt med att internet växte ökade kraven på insticksprogrammet. De var tunga och användare drog en djup suck varje gång spelaren öppnades och datorns fläkt snurrade igång.

– Jag kan än i dag undra, varför Flashsspelaren alltid var så processorintensiv. Det är ett grundläggande problem som Adobe hade, säger Måns Jonasson.

Flashdöden har varit ämne för en ansenlig mängd artiklar. Gång efter annan har frågan ställs, även här på IDG.se, om sista spiken nu inte är islagen. Den första var när Apple lanserade Iphone första gången och meddelade att operativsystemet inte skulle ha stöd för Flash. Detta bland annat för att Apple såg Adobes plattform som alltför låst, Adobe var av motsatt åsikt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning