Visserligen var Flash vida spridd, men eftersom all kontroll låg hos ägaren var de per definition inte öppen. Apple ville istället använda sig av html5, css och Javascript.

– Adobe har alltid varit ett affärsdrivet företag, spelarna har varit gratis men programmet har krävt licenser och de har tagit bra betalt. Det de gjort bra däremot är att drev på mot en mer visuell och användarvänlig webb, säger Måns Jonasson.

Han ser det som att det var mobilen som tog kål på Flash.

– Apple sa att de aldrig kommer bygga en telefon som kommer kör Flash. Mobilerna skulle aldrig orka, säger han.

Nästa stora bakslag var där Youtube i januari bestämde sig för att satsa på html5. Tidigare gick det inte att se filmklipp utan Flash Player. I dag ser verkligheten annorlunda ut. Som brev på posten har även Facebook och Mozilla fått nog. Och Facebooks säkerhetschef har sagt att han gärna ser att de stänger ner Flash, en gång för alla.

Utöver att det inte längre ser ut att finnas något behov av Flash, tiden har sprungit i kapp, så har rapporterna om säkerhetshål duggat tätt. Efter sommarens attack mot Hacking Team avslöjades allvarliga brister i programvaran och Adobe uppmanade själva sina användare att tillfälligt avaktivera sina Flashspelare. En händelse som inte ensam skulle stjälpa programmet, men väl få bägaren att rinna över.

– Alla tillägg som går utanför webbläsaren drabbas av säkerhetsproblem. Man kan inte hålla ett pluginprogram uppdaterad för alla plattformar. Java har också haft liknande problem. Skillnaden är att eftersom Flash är installerad på alla datorer, oavsett webbläsare, syns det mer, säger Måns Jonasson.

Jag skulle säga att det vi ser är dödsryckningarna, det finns ingen poäng att fortsätta utveckla för Flash.

Har man varit ett av världens mest välanvända datorprogram är det inte konstigt att utfasningen blir en utdragen process. Dessutom har inte all utvecklingen avstannat än.

– Det finns fortfarande stora aktörer som investerar i Flash, framför allt de som gör småspel för barn. Flashspelet är ett eget koncept och det funkar bra. Det finns även de som gör annonser. Förr fick vi stora uppdrag att göra stora kampanjer och spel med Flash. Sådana stora förfrågningar har vi nog inte fått på flera år, säger Bo Valpeters, teknikchef på webbbyrån Bazooka som jobbat med Flash i 19 år.

Klart är att rollen som ensam herre på täppan är överspelad.

– Jag skulle säga att det vi ser är dödsryckningarna, det finns ingen poäng att fortsätta utveckla för Flash. Html5 och css har kommit kapp. Det kommer finnas under några år, men tekniskt har det varit dött länge, säger Måns Jonasson.

Ryktena om Flashspelarens död får nog därmed bedömas som bekräftade.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning