För fyra år sedan jämförde vi de största it-jättarna utifrån ett antal olika kriterier, baserat på årsrapporterna 2010. När vi nu gör samma jämförelse idag blir det väldigt tydligt att maktbalansen är en annan i branschen idag. Apple och Google har växt snabbast, medan de två största bolagen då, HP och IBM, ligger i botten tillväxtmässigt.

Apple

alt

Dominansen är stor, inte minst när det gäller hårdvara till konsument. Men kommer bolaget kunna hålla kvar i den oemotståndlighet som byggts upp, inte minst i den närmast religiösa beundrarskaran? De stora utmaningarna för Apple blir att lyckas behålla sina höga vinstmarginaler, samt att fortsätta kämpa för att slå sig in på företagsmarknaden på allvar. Där har samarbetsavtal inletts med såväl IBM som med Cisco.

Läs mer: Blixten slog ned i Googles moln


Google

alt

Den nya organisationsstrukturen med moderbolaget Alphabet, och en uppdelning i flera dotterbolag därunder, visar hur viktigt det är för Google med kärnaffären, det vill säga att behålla greppet om sökmarknaden och onlineannonser. Operativsystemskampen med Android är också en viktig batalj för bolaget. Men det finns alltså även gott om sidospår som de olika dotterbolagen ska ägna sig åt, som digitala hemmet, självkörande bilar och mycket annat.

Lenovo

alt

En av de stora tillväxtraketerna på listan. Det beror till stor del på det kinesiska bolagets framfart på pc-marknaden. Tillskotten av Motorola och IBM:s serverdivision påverkar också. Medan andra bolag fokuserar på mjukvara och tjänster står Lenovo fast vid hårdvaran. Den stora utmaningen blir att inte hamna allt för långt ner i lågmarginalträsket. 

EMC

alt

För EMC handlar mycket om att få alla de senaste årens förvärv att fungera ihop. Under våren förekom uppgifter om att HP skulle vara intresserat av att köpa EMC. Det senaste köpryktet gäller en intern strukturaffär mellan EMC och VMware, ett bolag som EMC är majoritetsägare i. Samtidigt är det inte alltid det går som tänkt. Resan med infrastrukturbolaget VCE, som EMC ägde tillsammans med Cisco, slutade med att parterna inte var överens och att Cisco köptes ut. Utöver VCE ska EMC också lyckas få in Pivotal, Virtustream och RSA i sitt erbjudande på ett bra sätt.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning