Samsung

alt

Den sydkoreanska elektronikjätten är inne på de flesta produktområden och tampas. Tyngdpunkten ligger på konsumentmarknaden, och det är naturligtvis telekomdelen som är loket. Och kriget mot huvudrivalen Apple förs på flera fronter. Det vill säga inte bara med plattor och telefoner utan även i olika rättsinstanser, något som gäller både internationellt och i Sverige.

Intel

alt

Pc-försäljningen fortsätter att dyka och det slår så klart mot Intel. Bolaget har dock lyckas parera pc-nedgången med ökad satsning på datacentret. En satsning som kommer öka ännu mer i och med sommarens storförvärv av Altera. Intel satsar också stort på internet of things, och har investerat stora belopp i drönare.

Läs mer: Här är de hetaste it-trenderna 2015

Microsoft

alt

Molnet har varit Microsofts mantra de senaste åren. Och med Windows 10, som givetvis är den stora drivkraften just nu, är molnförhoppningarna större än någonsin. På Microsoft intalar man sig att det är nu som mobiler och plattor på företagen ska gå över till Windows. Andra viktiga delar är affärssystemen, Azure och Sharepoint. Samt naturligtvis bolagets olika utvecklingsverktyg som är en viktig väg in hos företagskunderna. I Microsofts nya roll som hårdvaruleverantör gäller det också att hålla sig väl med sina partner pc-tillverkarna, som numera också är tydliga konkurrenter.

SAP

alt

Den stora utmaningen för SAP är att förflytta affären till molnet, och få med sig marginalerna. Det sistnämnda är som bekant svårt och har lett till neddragningar hos den tyska mjukvarujätten. Att de ständiga rivalerna Microsoft och Oracle brottas med samma problem gör dock situationen något lättare. En nyckel är att lyckas med molnversionen av Hana. En annan ständig utmaning, där bolaget gjort otaliga försök, är att komma in hos de mindre företagen.

Cisco

alt

I somras stuvades det om rejält i ledningen efter att John Chambers lämnat bolaget. Det stora fokusområdet just nu är internet of things, som får nätverksjätten att se dollartecken i skyn. Men som vanligt tampas Cisco på flera områden. Marknaden för videomöten är fortsatt intressant, men allt mer konkurrensutsatt. Jätteförvärvet av säkerhetsföretaget Sourcefire är en viktig pusselbit och i dagarna tecknades också ett stort samarbetsavtal med Apple, där man tillsammans blickar mot företagens kommunikationsplattformar.

Sida 2 / 3

Innehållsförteckning