Mats Löfström

Du tecknar en ganska mörk bild av hur it-drift sköts. Är det verkligen så illa?

– Det kan gå tokigt överallt, man har ingen koll. Det är omöjligt att testa förändringar som ska genomföras. Samtidigt trycker verksamheten och ledningen på för att få uppdateringar gjorda. I många miljöer jag arbetat i borde inte ett enda projekt ha släppts igenom eftersom riskanalyser inte kunnat genomföras

Kan du precisera?

– Ett exempel är Javaprogram på klientenheter. Javaversioner uppgraderas hela tiden utan att man hinner testa vad det innebär. Ett annat exempel är de virtuella servrar som körs i dag. Jag vet att virtuella servrar på VMwares plattform har orsakat massor av problem som är svåra av lösa. Ett tredje exempel inträffade på ett ställe jag jobbade på. En säkerhetsuppdatering skrev över en programsnutt, med följd att underhållssystemet Maximo slutade fungera. Man kan inte skydda sig mot sådana här saker.

Läs mer: Svenska företag skriker efter utvecklare

Vad ska man göra?

– Man borde säga nej oftare när projekt ska startas. Man borde nöja sig med mindre funktionalitet och i gengäld få mer stabila it-miljöer.

Kan leverantörerna göra mer?

– Jag tror faktiskt att man ser det som ett levebröd att det inte fungerar, det ger ett ökat behov av underhållsarbete. Jag undrar om det inte förekommer att man ser det här som ett sätt att kunna debitera fler konsulttimmar. Dessutom ökar antalet blandade miljöer hela tiden. Tidigare fanns det leverantörer som hade sina egna stängda miljöer, med bättre kontroll på att allt fungerade. I dag är det väl bara Apple som har sådana.

Vad tror du kommer att hända framöver?

– Det finns inget som talar för att it-miljöerna ska bli mer stabila. Tvärtom.

Fakta

Mats Löfströms debutroman ”En enkel uppgradering” kommer ut i december.