Den nya delningsekonomin börjar nu ge konkreta effekter även i it-branschen. Bolaget Tech Troopers, som drog igång i januari, har hämtat inspiration till sitt servicekoncept från bolag som Uber och Airbnb.

– Idén fick vi 2014 efter att vi såg utvecklingen i våra digitala hem, där vi hela tiden är uppkopplade på olika sätt, och därmed även stöter på problem. Det finns så många duktiga människor som verkligen brinner för teknik, och som ofta vill hjälpa till för att det är kul, men självklart också vill tjäna en hacka samtidigt som de får sin kunskap bekräftad. Den här typen av crowdsourcad modell går ut på att kapitalisera på det man kan, och våra techtroopers har en fantastisk kvalitet, säger Tech Troopers vd Jerker Vannerus.

Han säger att majoriteten av truppstyrkan utgörs av studenter.

Tech Troopers

– Man anmäler sig hos oss. Sedan sker en certifiering och kvalitetskontroll. Än så länge sker den manuellt, men tanken är att det ska kunna ske mer automatiskt framöver. Det har varit väldigt enkelt att hitta duktiga personer. Det finns otroligt mycket outnyttjade resurser. Istället för att en student åker hem och softar kan den göra något annat och dessutom tjäna lite pengar på det.

Läs mer: Regeringen ska granska Uber och delningsekonomin

Liknande hembesökssatsningar har gjorts förut i branschen. Den mest kända är troligen kedjejätten Best Buys koncept Geek Squad. Jerker Vannerus påpekar dock att det finns tydliga skillnader.

– De hör till butiken och är anställda. Vi vill jobba med de som verkligen brinner för området. På själva bolaget är vi bara fem stycken anställda.

Jerker Vannerus säger att Tech Troopers sedan starten i januari har hunnit hjälpa runt 700 personer. Kunderna kan antingen betala för varje hembesök separat eller välja att prenumerera på sin tekniktrupp.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning