Nisha Kurungat.
”Jag har en väninna från Indien som verkligen är en expert, men hon lyckades inte få ett jobb innan hon lärde sig svenska, språket är ett hinder”, säger Nisha Kurungat. Foto: Lars Danielsson

Språket

Den svenska självbilden är att vi är i stort sett tvåspråkiga, med svenska och engelska, och många it-företag har gott om kunder i andra länder. Det är inte heller ovanligt med utvecklingsavdelningar där det sitter folk från ett stort antal länder. Men trots det är det svenska språket ofta ett viktigt krav för att få ett utvecklarjobb, ibland till och med ett formellt krav.

– Jag har en väninna från Indien som verkligen är en expert, men hon lyckades inte få ett jobb innan hon lärde sig svenska. Språket är ett hinder, säger Nisha Kurungat.

Läs mer: Han startade it-avdelning i Indien

Själv har hon ansträngt sig att lära sig svenska. Nu ska hon ut på ett halvårs praktik på ett svenskt företag efter en ettårig kurs för Sharepointutvecklare på EC Utbildnings yrkeshögskola.

Hon har märkt att en del svenska företag som har många kunder utomlands håller interna möten på svenska. Lägg till det att snacket i fikarummet lär vara på svenska om det är en majoritet svenskspråkiga på ett företag.

I Indien jobbade hon som utvecklare i drygt sex år, varav hälften av tiden på Wipro i Bangalore. Hon lärde sig aldrig kannada, språket i delstaten Karnataka där Bangalore ligger. Det fungerade bra ändå, eftersom engelska var standardspråket på Wipro.

Hierarkier

– Hierarkier är viktiga i Indien, alla måste följa dem. Här är det inte mycket skillnad på folk, juniora personer är inte underlägsna, man respekterar deras kunskaper.

Ett exempel på skillnader vad gäller hierarkier är att på många svenska företag förväntas anställda säga i från om de tycker att en chef fattar dåliga beslut.

– På många företag i Indien skulle man få sparken nästa minut om man klagade på en chef.

Nisha Kurungat är noga med att påpeka att det finns skillnader mellan indiska företag.

– På mitt jobb i Bangalore fanns det en person med auktoritet som inte var min chef som jag kunde prata med om jag tyckte att något var fel. Men på många mindre företag finns inte den möjligheten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Vi kommer att bjuda på intressanta talare, programmering, nätverkande och workshops. Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på wraps, dryck och snacks.

Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se