Tecknen blir allt fler på en civiliserad relation mellan Apple och Microsoft, där de båda jättarna koncentrerar sig på att lösa kundernas problem i stället för att förgöra varandra. Det tydligaste beviset hittills var när Microsoft oväntat tog plats på scenen under Apples lansering nyligen och berättade om Office 365-funktioner för Apples surfplatta Ipad Pro.

Apples marknadschef Phil Schiller introducerade Microsoft med orden ”Vilka vet mer om produktivitet än Microsoft?” För inte så länge sedan hade det varit otänkbart.

Microsoft Apple

Så vad kan de upptinade relationerna mellan Redmond och Cupertino betyda ute på alla företag som använder, eller vill använda, jättarnas produkter?

– Jag har alltid gillat Microsofts produkter, men som lösningsarkitekt har företagets strategier satt mig i en del konstiga situationer. Nu blir det lättare att integrera Microsoftlösningar och att fokusera på att lösa kundernas problem, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på konsultföretaget Avanade som delvis ägs av Microsoft.

Läs mer: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?

I det stora perspektiv tror han att förbättrade relationer mellan Apple och Microsoft innebär mindre tjafs ute på företagen:

– Hittills har det funnits två läger vad gäller den digitala arbetsplatsen. De som har Macar och Ipad satsar på Google Apps och att sy ihop egna lösningar med öppna produkter, medan de i Microsoftlägret använder Microsoftlösningar. Nu kommer det att bli färre diskussioner. Folk väljer de bästa lösningarna för olika uppgifter.

När får vi se konkreta resultat av samarbeten mellan de båda jättarna?

– Det finns redan konkreta resultat. Ett exempel är autentiseringslösningen Azure AD B2B. De första kodexemplen från Microsoft för den tjänsten var för IOS. Annars tror jag att det kommer fler konkreta lösningar om några månader, men det kanske dröjer ett år innan många stora kunder börjar använda dem.

Läs mer: Så kraftsamlar Microsoft för att möta hotet från Apples Ipad Pro

Samarbetet kommer naturligtvis att få konsekvenser för Apple och Microsoft. Jan Dawson som är chefsanalytiker på Jackdaw tror att det främst kommer att gynna Apple:

– Macbooks och andra Appleenheter kommer att bli mer attraktiva för företag om Microsoft betraktar dem som första klassens medborgare vad gäller nya Officeprogram och annan mjukvara. Men Apple måste se till att göra det enklare för företag att använda enheterna tillsammans med Microsoftprogram, säger Jan Dawson till IDG News.

För Microsoft ser han samarbetet mest som en nödvändighet:

– Förutom Windows måste Microsofts mjukvara i allt högre utsträckning fungera på Apples hårdvara, så de båda företagen kommer definitivt att samarbeta mera.

Fakta

Tonen mellan Apple och Microsoft har varit minst sagt ansträngd under årens lopp. Här är några exempel:

  • 2013: På ett pressmöte i oktober säger Apples vd Tim Cook följande om Microsoft: ”Först jagade Microsoft efter netbooks, nu försöker de göra om pc till surfplattor och surfplattor till pc”.
  • 2007: Microsofts vd Steve Ballmer säger följande till USA Today: ”Det finns inte en chans att Iphone kommer att få någon marknadsandel att tala om”.
  • 2007: Apples vd Steve Jobs uttalade sig så här om att köra Itunes på Windows: ”Det är som att ge ett glas till isvatten till någon i helvetet”.