Som valuta har bitcoin tagit emot mycket kritik. Men tekniken bakom verkar ha framtiden för sig. Nu ger sig IBM in i leken och utvecklar en egen version av blockchain-tekniken. Planen är att släppa mjukvaran med öppen källkod inom några månader, skriver Wall Street Journal.

Läs mer: Storbanker vill använda tekniken bakom bitcoin

Tanken är att programvaran ska kunna skapa digitala kontrakt, på samma sätt som transaktionerna med bitcoin, som registreras i offentliga och säkra nätverk. Blockchain fungerar ungefär som en loggbok, där alla transaktioner sparas och går att spåra bakåt.

bitcoin
Foto: BTC Keychain (CC)

Än så länge är projektet mer av ett experiment. Under det senaste året har forskare på IBM utvecklat sin egen version av blockkedjan. Arvind Krishna, vice vd på IBM Research, är inte säker på vem som kan tänkas ansluta sig till projektet, men ser att de framöver skulle kunna föra logg över transaktioner mellan banker och internationella företag.

IBM är inte ensamma om att se potentialen i tekniken. Några av världens största banker flaggade i förra veckan för att även de satsar på blockkedjor. Det ses nämligen som både billigare och mer effektivt än rådande system för transaktioner.

Läs mer: Splittring i bitcoin-världen

IBM har en historia av satsningar på öppen källkod. På 90-talet hjälpte de både operativsystemet Linux och webbservern Apache till framgångar hos de bredare massorna.

Forskarna är i dag sysselsatta med att bland annat modifiera systemet för bitcon, så att det gäller för andra överföringar än för just valuta. Helt riskfritt är det dock inte. Ett öppet system kan utnyttjas för spamutskick och andra typer av missbruk, något som Arvind Krishna tror kan avhjälpas genom att loggboken kontrolleras av ett konsortium med olika företag.