Orden kommer från David S Wall, professor i kriminologi - en brittisk Leif GW Persson, utan de karaktäristika flytten av glasögon och suckarna - på besök i Stockholm för att ge sin bild av kriminaliteten på internet.

Det handlar om ständigt nya former av bedrägerier och angrepp, om nya plattformar och tillvägagångssätt. Och nya problem för polisen att möta.

– Vi hör om mängder av exempel av datastöld, över hela världen. Men vad händer med datan? Vi ser inga toppar av bedrägeribrott. Jag tror att det skapas en undermarknad, men vi vet inte, säger David S Wall.

David S Wall
David S Wall.

För att kunna förhindra, och försök förstå, it-brottslighet måste man särskilja vad ett it-brott egentligen är. Är det ett it-brott bara för att en mördare googlar bästa sättet att göra sig av med en kropp?

Kanske inte, men internet var ett hjälpmedel och kan sökhistoriken i förövarens dator kan bli bevis. Samtidigt kan råden mördaren fick göra det svårare att upptäcka mordet över huvud taget.

Läs mer: It-säkerhetsministern: Vi är inte så skyddade som vi tror

David S Wall skiljer på tre typer av it-brott:

  • Cyber assisted crime: datorer används för att begå traditionella brott, tas datorn bort finns ändå brottskategorin kvar.
 
  • Cyber-enabled crime: hybrider, brott som förändrats i takt med ett allt mer digitaliserat samhälle, som olika typer av bedrägerier.
 
  • Cyber-dependent crime: brott som bara existerar på grund av att internet finns, som till exempel ransomware.

David S Wall har forskat på it-brottslighet i över 20 år och jobbar i dag som professor vid universitetet i Leeds. Hans uppfattning är att det fortfarande finns en bild av att brott på nätet skiljer sig markant från annan brottslighet.

– Det jag menar är att i princip alla brott i dag involverar nätverksteknik. Drogförsäljare använder det för att annonsera sina produkter på samma sätt som klädförsäljare gör, säger han.

Samhället, och polisen, står inför stora utmaningar i arbetet mot brottsligheten på nätet. Däremot ska man inte göra bilden allvarligare än den är, då riskerar man att fokusera på fel typ av brottslighet.

– Riskerna är alltid större än skadan, precis som det är ute på gatan. Du går ner för gatan, ibland finns det de människor som har ont uppsåt. Så är det online också, säger han.

Under sitt seminarium i Brottsförebyggande rådet lokaler i Stockholm lyfter han just det. Att bara för att risken finns betyder det inte alltid att någon drabbas av ett brott.

Läs mer: Polisen tar krafttag mot brottslighet på nätet - så ska det gå till

Hur många har inte fått mejl om en potentiell lotterivinst. Få kontaktar i dag avsändaren och slipper därmed bli utsatt för bedrägeri. Eller skumma länkar som landat inkorgen, de flesta vet i dag att man inte ska klicka på dem. Är de som tar emot länkarna utsatta för ett brott? Rent tekniskt är de det, men få upplever sig nog som brottsoffer. Det är skillnad på risken för brott och skadan det faktiskt gör.

När det väl händer kan det dock få allvarliga konsekvenser. Som identitetsstöld, eller då någon kapar din dator.

– Ransomware är en form av utpressningsbrott. En persons dator infekteras och angriparen låser den. Mot en viss summa, ofta i bitcoin, öppnar de datorn igen. Det händer, det är inte miljontals fall. Men till och med poliser drabbas, och betalar, säger han.

Framöver tror David S Wall molnet blir en allt viktigare faktor.

– Vi försöker ta reda på hur brotten går till, hur de ser ut. Vi vet att nätverkstekik har gett it-brottsligheten ett lyft. Molntjänster kommer ge det ytterligare ett. Datastöld är ett exempel där brotten kan öka, alla möjliga data förvaras i molnet. Problemet är att vi inte vet än, säger han.