internet

Under flera års tid har det pågått en övergång för adresser på internet, från del äldre typen ipv4 till den nyare ipv6. Anledningen är att de 4,3 miljarder adresser som är möjliga med ipv4 är i minsta laget. Med ipv6 kan man hantera ofantligt många fler adresser, närmare bestämt 7,9 gånger 10 upphöjt till 28 gånger fler.

Läs mer: Införandet av ipv6 går för trögt i Sverige – nu börjar ip-adresserna ta slut

Men övergången till ipv6 går trögt, de allra flesta som hanterar ip-adresser, som operatörer och andra företag, verkar inte ta hotet om bristen på adresser på allvar. Det kanske är dags att göra det, åtminstone i Nordamerika.

Arin (The American Registry for Internet Numbers) meddelar att det inte finns några fler ipv4-adresser att dela ut. Arin är den ideella organisation som hanterar utdelningen av ip-adresser i Nordamerika. Nu uppmanas de som behöver ip-adresser att gå över till ipv6.

Det går fortfarande att be Arin om ip-adresser, men det finns inga garantier för att man får dem. Det kan hända att det finns adresser, om företag som inte behöver sina adresser lämnar tillbaka dem eller om Iana (Internet Assigned Numbers Authority) ger fler adresser till Arin. Iana är den organisation som har hand om adresstilldelningen globalt.

Läs mer: Bristen på ip-adresser hindrar polisen att utreda mord. Operatörerna är bakbundna av gammal teknik.

Det går även att köpa ipv4-adresser. För närvarande kostar de mellan tio och tolv dollar styck, skriver IDG News.