Det plingar till i inkorgen. Ett mejl från Postnord säger att det finns ett paket att hämta ut, det är bara att skriva ut fraktsedeln. Men klickar du på länken, då är det kört.

Ransomware, utpressningsprogram, är ett cyberbrott som bara fortsätter att öka. Det är skadlig kod som håller dina filer som gisslan. Allt programmet kommer över krypteras, och enda sättet att få tillbaka kontrollen är att betala en lösensumma.

ransomware
Klicka inte på det här mejlet om det landar i din inkorg. Det är ett exempel på hur skadlig ransomware har spridits bland svenska datoranvändare.

Den här typen av utpressning har exploderat i omfång. Enligt en undersökning från McAfee har antalet nya ransomware ökat med 192 procent första halvåret i år. Om man tittar på totalsiffran har mer än hälften av alla ransomware någonsin upptäckts under 2015.

Läs mer: It-brottsprofessorn: "Riskerna för it-brott är större än skadan"

Mejlet som utger sig för att komma från Postnord spreds som en löpeld förra veckan. Det innehåller en trojan som heter Cryptolocker och effektivt stänger ute dig från datorn. Det är bara det senaste exemplet som it-säkerhetsexperten Per Hellqvist på Knowit hört talas om.

– Tricket är att de börjar komma på svenska nu. Som vanligt är det inte perfekt svenska, men det är det som får många att falla för dem. Och om en sådan här grej skulle komma framåt december, e-handelns högtid, då är det ännu fler som skulle gå på det. Då väntar man ju redan på paket. Det är sådant som lurar folk, säger han.

Men Ransomware slår inte bara mot privatpersoner. Företag kan vara ännu lönsammare att ge sig på. Och konsekvenserna kan bli större. Om personen som öppnar programmet har stora behörigheter på nätverket är det mer än bara det egna materialet som står på spel.

Per Hellqvist
Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Knowit.

– Jag pratade med ett företag igår. Där är det en person som klickade, och den skadliga koden äter sig fram i nätverket och krypterar allt den kommer åt. Så om användaren har tillräckligt mycket behörigheter krypteras allt. De hade runt 148 000 krypterade filer att ta hand om, säger Per Hellqvist.

I det fallet fanns en backup från dagen innan. Men när man återställde systemet gick en halv arbetsdag förlorad – något som är långt ifrån gratis.

Läs mer: Småföretagen är hackarnas nya mål – så skyddar du dig bäst

Små och medelstora företag får ta emot en allt högre andel av all den ransomware som skickas ut. När säkerhetsfirman Trend Micro tittade på sommarens angrepp visade det sig att två tredjedelar av de som drabbats av utpressarprogrammen Torrentlocker och Cryptowall under juni och juli kom från små till medelstora bolag.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning