Grönsaker

Våra matköp är invävda i vår vardag. Vi passerar den lokala butiken på vägen hem och storhandlar på helgerna. Därför är mat på nätet mer än bara en ny kanal – det har potentialen att förändra våra vanor i grunden på ett helt annat sätt än när vi köper böcker eller kläder på nätet.

Ännu så länge sker en mycket liten del av våra matinköp via e-handel, men nu tar det fart. Livsmedel är det som ökar mest inom e-handeln. Den dominerande aktören Ica har länge tvekat men förra hösten deklarerades att det var dags att ta steget och sedan dess har även Axfood, som äger kedjorna Hemköp och Willys, deklarerat att det är dags.

Läge för nya allianser och aktörer

Hur kommer då marknaden för mat på nätet att se ut i Sverige framöver? Är det de etablerade kedjorna som tar över allt? Nja, det är inte säkert. Precis som i andra branscher går inga av dagens jättar säkra och utmanarna kan komma från helt andra områden.

I USA har Amazon under ett par års tid sysslat med matleveranser i ett antal städer under namnet Amazon Fresh och Google aviserade nyligen att de är på väg in senare i år med en liknande tjänst i ett antal städer. En annan amerikansk aktör som är på banan är Uber.

Ulf Johansson, professor i företagsekonomi Lund och föreståndare för Centrum för handelsforskning, tror att vi kan komma att se fler sådana inspel på marknaden och även nya allianser mellan traditionell handel och andra aktörer.

– Det kan handla om logistikledet där aktörer som Posten kan komma in. De som erbjuder smarta hem vill ju också fylla sitt erbjudande med olika saker. Man kan tänka sig nya affärsmodeller som bygger på att kunderna hämtar upp maten på helt nya ställen eller får hem maten tillsammans med någon annan leverans. Man kan också tänka sig att partihandlarna går in och börjar sälja direkt på nätet i stället för att bara vara mellanledet till handeln, säger han.

Läs mer: Därför är vi så ointresserade av mobilbetalningar – och så ska vi övertygas

Och det kan också att helt nya affärsmodeller och aktörer dyker upp från tekniksidan tror Emma Hernell, detaljhandelsstrateg på United Minds. Som exempel nämner Emma Hernell sajten looklive.com där besökarna möts av bilder på kändisar. Om man klickar på deras kläder förs man vidare till de sajter där de säljs och kan köpa dem där. Det kommer också upp alternativ med liknande kläder i olika prisklasser.

– Om man tittar på klädsajten Looklive så drivs den ju inte av folk som kommer från modevärlden. Det är tekniknördar som skapat en algoritm där de hittar populära bilder och har en motor som söker reda på kläder som liknar dem, säger hon.

– Där finns ju också fördelen för den som förstår dataanalys. Det är dagens matkedjor dåliga på att utnyttja.

Krävs mer än en tomat mot vit bakgrund

Vad krävs för att lyckas? Att bara skapa en e-handelssajt är inte nog, precis som i butiken är det en hel vetenskap hur kunden ska lockas in och handla och ledordet för att lyckas är inspiration tror Emma Hernell.

Läs mer: Svenska storföretag på efterkälken - bommar stora pengar från e-handeln

– Vi vet att det är en bransch där kundernas köpbeslut inte är rationella utan även emotionella. Det räcker inte med klassisk e-handelslogik och att lägga ut en bild på några tomater mot vit bakgrund. Sajten måste ha ett flöde som upplevs som lustfyllt. Kanske kockar som lagar inspirerande mat och om du klickar får du upp receptet med en färdig inköpslista. Det kallas för retail media mashup.

Dessutom ska kunderna lockas till spontanköp – på samma sätt som när lockvaror placeras ut i en butik.

– Det räcker inte med det klassiska att ”kunder som köpt detta har också köpt detta” – algoritmerna är inte tillräckligt bra än så länge för att det ska fungera. Då gäller det att få in maten i ett sammanhang, i de sociala flödena där konsumenten är.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Den totala e-handeln i Sverige växer stadigt. Enligt E-barometern från HUI Research och Postnord omsätter den runt 50 miljarder kronor i år och beräknas nå en andel på sju procent av den totala handeln. Då är inte exempelvis försäljning av resor, hotell, konsertbiljetter, försäljning mellan företag eller mellan privatpersoner medräknat.

Totalt har den svenska e-handeln vuxit med 21 procent under andra kvartalet i år. Matförsäljningen på nätet ökade mest under den perioden – 43 procent. Och mest ökar lösplock, 56 procent, medan färdiga middagslösningar ökar med 31 procent.

Prognosen är att matmarknaden på nätet omsätter fyra miljarder i år.

Källor:
E-barometern Q2 från HUI Research och Postnord
D-food Index Q2 från Svensk Digital Handel